Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Βρε παιδιά εκεί στην κυβέρνηση, τι πίνετε και δεν μας δίνετε;


Η τρόικα, το «φιάσκο» και ο ρόλος των τραπεζών


Βρε παιδιά εκεί στην κυβέρνηση, τι πίνετε και δεν μας δίνετε; Θέλετε να πιστέψει ο κόσμος ότι μετά από δύο εβδομάδες στην Ελλάδα, συνεχείς διαβουλεύσεις με το μισό υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό σε επαφή ανά. πέντε λεπτά με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι τρεις τροικανοί μέσα στα 80 δευτερόλεπτα που διήρκησε η κούρσα από το υπουργείο οικονομικών στην Αίγλη του Ζαππείου που έγινε η συνέντευξη τύπου, αποφάσισαν μόνοι τους ότι θα βάλουν πωλητήριο στην Ελλάδα;  Χωρίς να πουν τίποτα σε κανένα; Ας σοβαρευτούμε επιτέλους.
Η απόφαση για το μαζικό ξεπούλημα λήφθηκε από κυβέρνηση  και ΔΝΤ- από τέσσερις ανθρώπους συγκεκριμένα -από το καλοκαίρι, και ανακοινώθηκε επισήμως τώρα. Βέβαια, ...
το νούμερο των 50 δισεκατομμυρίων προκάλεσε τις αντιδράσεις ακόμα και των παραταξιακών μέσων ενημέρωσης (ω ναι και του Μέγκα) και η κυβέρνηση με χρονοκαθυστέρηση 10 ωρών (!!!) εξέδωσε- και καλά- ανακοίνωση ότι η συμπεριφορά (και ουχί τα λεγόμενα) της τρόικας ήταν απαράδεκτη , ότι η κυβέρνηση αποφασίζει τι θα πουλήσει, ότι ο κακώς ο Mr. blue eyes κούνησε το δάκτυλο στους απεργούς και άλλα «ωραία» που φάγαμε στην μάπα τις τελευταίες ημέρες.  Διαβάστε την χθεσινή ανάλυσητου συναδέλφου Σταύρου Χριστακόπουλου)
Μία μέρα μετά τις αντιδράσεις, τα παραταξιακά μέσα συνετίστηκαν και έπιασαν δουλειά. Βγήκαν όλα με τον ίδιο τίτλο : «Ο Γιώργος κατά της τρόικας», θύμωσε, πήρε τηλέφωνα, έβρισε, ύψωσε ανάστημα (άντε πάλι) και άλλα τραγελαφικά. Μια χαρά το σπίναραν επικοινωνιακά. Όμως δεν μασάμε.
Η Κουκίδα μαθαίνει ότι ουδέποτε ο ΓΑΠ πήρε τηλέφωνο τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισέ ή τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, για να τους διαμαρτυρηθεί. Πήρε, μάθαμε, όμως, αξιωματούχους από το ΔΝΤ. Όχι για διαμαρτυρία αλλά για να συναποφασιστεί η επικοινωνιακή πολιτική από εδώ και πέρα. Το λεγόμενο 'test balloon' (όπως το χαρακτήρισε ο εμπνευστής -σύμβουλος του πρωθυπουργού ) έκανε την δουλειά του. Έσπειρε τον σπόρο για μαζική πώληση της περιουσίας και στο τέλος θα νιώθουμε ευτυχείς που η κυβέρνηση θα «καταφέρει» να σώσει την Ακρόπολη. Θα έχουμε να ασχολούμαστε με την «απαράδεκτη» συμπεριφορά της τρόικας κάτι εβδομάδες. Ωστόσο, (μάνες σε αυτά οι αμερικανοί), μαζί με την ανακοίνωση του «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» πέρασαν κάτω από τη μύτη μας και οι εξής κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες μπήκαν στο τέταρτο επικαιροποιημένο μνημόνιο:
1. Αποφασίστηκαν νέες χορηγήσεις εγγυήσεων προς της ελληνικές τράπεζες ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ (!). Είδηση που πέρασε στα πολύ -πολύ ψιλά (γιατί άραγε;). Πάλι λαός κερνάει, τράπεζες πίνουν. Δηλαδή, την στιγμή που το χαράτσι πέφτει σύννεφο , οι φόροι ανεβαίνουν και η κοινωνία κλονίζεται, έρχεται η φτώχια στα μεσαία στρώματα,  κυβέρνηση και τρόικα αποφάσισαν ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να κληθούν να δώσουν επιπλέον 30 δισ. στις τράπεζες, που υποτίθεται ότι είναι «υγιείς» (να μην ξεχνάμε τα πρώτα 20 και μετά τα άλλα 20 , σύνολο 70 δισεκατομμύρια!!!) Όλο το δημόσιο χρέος της χώρας είναι τώρα περί τα 300 δισ.
2. Δεν σημαίνει ότι επειδή θα πουληθούν 2-3 βραχονησίδες, γλιτώσαμε τα νέα μέτρα. Περίπου 17 δις. θα πρέπει να δώσουμε ως πολίτες στο κράτος την επόμενη τριετία. Peanuts μπροστά στο ξελάσπωμα των τραπεζών (στις πλάτες μας πάντα). Αντιπαραθέτουμε το νούμερο για να διαπιστώσετε πόσα θα (ξανα)φάνε οι τράπεζες
3. Θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η πλήρης κατάργηση των κεκτημένων στην αγορά εργασίας, με μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, τα 8ωρα κλπ. Α, η ισοπέδωση, ισοπέδωση. Για να μην ξεχνιόμαστε και σηκώσουμε λίγο το κεφάλι.
Είδατε; μ' ένα σμπάρο τρία τρυγόνια κυβέρνηση και τρόικα. Τσάμπα πληρώνονται οι 150 σύμβουλοι του Γιώργου;
Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά μετά από την επίσκεψη των τροϊκανών ο υπουργός οικονομικών ΔΕΝ έδωσε συνέντευξη τύπου. Συνήθως δίνει 30 δευτερόλεπτα μετά τη λήξη των θέσεων των τροϊκανών. Επίσημη δικαιολογία; Ήταν αργά (3 η ώρα το απόγευμα!) και δεν θα την προλαβαίναν τα Κυριακάτικα φύλλα.. Αλλού αυτά Γιώργο Νο2.
ΥΓ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, αυτά τα νέα 30 δισεκατομμυριάκια εγγυήσεων στις τράπεζες, μήπως θα δοθούν  σε. είδος;;;;;;; Μήπως, λέμε.
ΥΓ1: Όχι, δεν θα συνταχθώ με την άποψη ότι η τρόικα κυβερνά τον τόπο. Γιατί έτσι δίνεται παράθυρο στην χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, που συνειδητά παραδίδει την χώρα στα ξένα συμφέροντα, να το γυρίσει το παιχνίδι σε «Τσοβόλα δώστα όλα» new version. Και ο κόσμος, μες την σύγχυση και τον πανικό, είναι ικανός να πιστέψει ότι ο Γιώργος Νο1 θα αντιδράσει στους ξένους κατακτητές και θα πολεμήσει για να αποτάξει το μνημόνιο. Αφού ξεκοκαλίσουν ό,τι θέλουν, μετά θα το παίξουν και σωτήρες.
ΥΓ2: Γιατί μιλάμε για κεραυνούς τρόικας; Αφού ΙΟΒΕ και ΙΣΤΑΜΕ είχαν εδώ και μήνες έτοιμη την λίστα με την κρατική περιουσία προς πώληση.

Εγραψε παλι η Κουκιδα 

http://wwwaristofanis.blogspot.com