Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση για το εφάπαξ εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων




Στο στόχαστρο και το εφάπαξ

ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΒΙΟΥ
ΜΑΖΙ με τα επικουρικά και τα ταμεία του εφάπαξ μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αναλογιστών και της τρόικας, με στόχο την περικοπή των αποδόσεων και συντάξεων στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει πλεονασματική λειτουργία για τα επόμενα... 50 χρόνια.
Οι τεχνοκράτες της τρόικας που βρίσκονται εδώ και 15 ημέρες στην Αθήνα, ενώ σήμερα αναμένονται και οι επικεφαλής (Τόμσεν, Ντερούζ και Μαζούχ), ζήτησαν και εξασφάλισαν από το υπουργείο Εργασίας ενιαία αντιμετώπιση τόσο για τα επικουρικά όσο και για τα ταμεία του εφάπαξ και, κυρίως, το Ταμείο Πρόνοιας των Δημόσιων Υπαλλήλων, το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ, καθώς αναμένουν το εφάπαξ πάνω από 33.000 συνταξιούχοι, ορισμένοι εκ των οποίων για περισσότερους από 26 μήνες. Μάλιστα η τρόικα κατέγραψε μέρος του συγκεκριμένου ελλείμματος (500 εκατ. ευρώ) στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας (στο πλαίσιο του συνυπολογισμού των ελλειμμάτων όλων των δημόσιου ενδιαφέροντος επιχειρήσεων, ΔΕΚΟ και υπηρεσιών).
Αποκτά δικαίωμα
Κατ' αυτόν τον τρόπο αφ' ενός το Δημόσιο αναγνωρίζει ότι έχει υποχρέωση κάλυψης του ελλείμματος, άρα σταδιακής ενίσχυσης του ταμείου με χρήματα από τον προϋπολογισμό προκειμένου να καταβληθούν (μερικά από) τα εφάπαξ και αντιστοίχως να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, και από την άλλη αποκτά δικαίωμα παρεμβάσεων στον τρόπο υπολογισμού του (έως τώρα ισχύει ο μέσος όρος της τελευταίας 5ετίας) προκειμένου να μην μένει ως χρόνιο πρόβλημα και χαίνουσα δημοσιονομική πληγή.
Στη διάρκεια των επαφών που είχαν οι τεχνοκράτες στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι παράλληλα με τις αναλογιστικές μελέτες, για να εντοπιστεί η οικονομική ευρωστία των επικουρικών ταμείων και των λογαριασμών απόδοσης του εφάπαξ, επιχειρείται και νέος υπολογισμός των (συνολικών) παροχών με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργασιακού βίου. Πόσω μάλιστα όταν από το 2015 και μετά οι κύριες συντάξεις, οι οποίες είναι κοινωνικές, θα υπολογίζονται σταδιακά με βάσει τις συνολικές εισφορές στο σύστημα. Μετατρέποντας, συν τω χρόνω, το σύστημα από αναδιανεμητικό σε καφαλαιοποιητικό.
Αυτή η πορεία αναμένεται να ακολουθηθεί και στις επικουρικές οι οποίες, σε πρώτη φάση, θα περιοριστούν προς το 20% της κύριας (και όσο κάτω από το 20% απαιτηθεί για τη «σωτηρία» των προβληματικών ταμείων), ενώ για τον υπολογισμό του εφάπαξ θα αθροίζονται οι εισφορές από ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο (4% στο μισθό για το Πρόνοιας τους Δημοσίου) συν ένα «βιώσιμο επιτόκιο», κατά την έκφραση αρμόδιου παράγοντα. Το τελευταίο θα αναθεωρείται ανά τριετία.

Τα σενάρια για τους κρατικούς υπαλλήλους

Στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνει το εφάπαξ, ειδικά των δημόσιων υπαλλήλων των οποίων το Ταμείο Πρόνοιας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Οι πόροι του Ταμείου έχουν μειωθεί λόγω της περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής, ενώ από την άλλη ο αριθμός των υπαλλήλων που συνταξιοδοτήθηκαν πέρυσι (πάνω από 36.000) ήταν διπλάσιος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζονται εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μετά τη συνάντηση της Λούκας Κατσέλη και του Γ. Κουτρουμάνη με την τρόικα. Την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο εκλήθη το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Η πρόταση των συνδικαλιστών έτσι όπως αποτυπώθηκε στη σύσκεψη είναι να θεσμοθετηθεί ειδικός πόρος στο νέο μισθολόγιο, να αποδοθούν οι εισφορές που είχαν παρακρατηθεί από τους υπαλλήλους για τον ΛΑΦΚΑ και ακόμη να αποδοθεί ποσοστό από τους ειδικούς λογαριασμούς στο Ταμείο Πρόνοιας.
Σε δόσεις
Απασχόλησε ακόμη και το ενδεχόμενο να καταβάλλεται το εφάπαξ σε δόσεις, το μισό μετρητά με τη συνταξιοδότηση του υπαλλήλου και στο υπόλοιπο μέρος με ομόλογα του Δημοσίου σε βάθος πενταετίας. Ολα αυτά τελούν υπό την αίρεση της τρόικας.
Η αναπροσαρμογή του εφάπαξ, προς τα κάτω, θεωρείται προδιαγεγραμμένη. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η μείωση και με τι μεταβατικές διατάξεις.
Για το Ταμείο Πρόνοιας των υπαλλήλων η πίεση είναι να περιοριστεί το εφάπαξ στο μισό. Για τα ταμεία των υπαλλήλων ΔΕΚΟ και Τραπεζών, η κατάσταση δεν είναι τόσο πιεστική, όμως, με τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στο εργασιακό καθεστώς, η ευρωστία και αυτών των ταμείων θεωρείται εύθραυστη και θα κριθεί οριστικά από τις αναλογιστικές μελέτες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 6/2/2011
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=22450