Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Παπανδρέου: « Η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν αρχή του τέλους»




«Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη», καθώς μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας θα προκαλούσε ντόμινο αντιδράσεων στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή μιλώντας χθές στη γερμανική ενημερωτική εκπομπή «Tagesthemen». Πρόκειται για το late night δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), το οποίο παρακολουθούν καθημερινά έως και έξι εκατομμύρια τηλεθεατές.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι τα σημερινά προβλήματα του ευρώ κάνουν εμφανή την έλλειψη αποτελεσματικότητας και μακροχρόνιου σχεδιασμού κατά την καθιέρωση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και ότι «αυτή η κρίση στην πραγματικότητα είναι ευκαιρία για το ευρώ», ώστε να διορθωθούν οι όποιες αδυναμίες.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η ελληνική οικονομία θα γίνει πιο ανταγωνιστική και τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει ήδη οδυνηρές περικοπές, οι οποίες συνέβαλαν στο να είναι σήμερα σε κάπως καλύτερη κατάσταση η ελληνική οικονομία.
Απαντώντας σε ερώτηση του κεντρικού παρουσιαστή Tom Buhrow «εάν θεωρεί δίκαιο να πληρώνει η Γερμανία και για τα επιτόκια της Ελλάδας» ο κ.Παπανδρέου επεσήμανε ότι δεν θέλει ενιαία επιτόκια για όλους, αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι δυνατόν η Γερμανία να δανείζεται με 2% και η Ελλάδα με 11%, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Αυτή η κατάσταση έχει να κάνει με συστημικά προβλήματα στην Ευρωζώνη και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, ώστε οι διαφορές να μην είναι τόσο μεγάλες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούμε να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Πηγή Deutche welle
http://www.parapolitika.gr