Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ενοχλημένοι κυβέρνηση και μετανάστες από την εισήγηση του ΣτΕ για το «δίκαιο του αίματος»


Κύμα προσφυγών κατά της εγκυρότητας των δημοτικών εκλογών αναμένεται να προκαλέσει η εισήγηση του Δ’ Τμήμα του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νομό Ραγκούση για την ιθαγενοποίηση των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα μας.
Αν φυσικά υπέρ της εισήγησης αποφανθεί και η Ολομέλεια, αφού λόγω της σοβαρότητας του θέματος το ζήτημα θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Δηλαδή, όχι μόνο θα πρέπει να καταργηθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και να γίνει μη ανακήρυξη των αλλοδαπών, που εξελέγησαν στα δημοτικά συμβούλια κατά τις πρόσφατες εκλογές. Αλλά υπάρχει και πιθανότητα επανάληψής τους.
Στην αντίπερα όχθη, οργανώσεις μεταναστών στην Ελλάδα και ΜΚΟ ετοιμάζονται να παρατάξουν την δική τους απάντηση στην εισήγηση του ΣτΕ. Καλώντας μάλιστα την Αριστερά να μην απουσιάσει από τις εξελίξεις που θα σημειωθούν ενάντια «στις φοβικές και αντιδημοκρατικές αντιδράσεις του δεξιού και ακροδεξιού φάσματος της ελληνικής κοινωνίας».
Και η κυβέρνηση πάντως δεν κρύβει την δυσαρέσκεια της από την γενναία εισήγηση του ΣτΕ. Ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις και των υπολοίπων κομμάτων.