Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η εντολή της τρόικας, η Γενική, οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις στις τράπεζες



Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει στον τραπεζικό κλάδο η Γενική Τράπεζα η διοίκηση της οποίας κάλεσε με εξώδικο το σύλλογο των εργαζόμενων να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση η οποία θα προβλέπει μείωση μισθών και επιδομάτων σε ποσοστό 10%.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ήδη από τη διοίκηση της τράπεζας έχει μεταφερθεί στο σύλλογο προσωπικού ότι η άρνηση να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης απολύσεων. Ταυτόχρονα βασικό επιχείρημα της διοίκησης της Γενικής στην προσπάθεια να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου θα είναι ότι οι αυξήσεις που έχουν δοθεί τα τελευταία έξι χρόνια είναι της τάξεως του 30% υπερβαίνοντας τον πληθωρισμό.
Επιπλέον τα αποτελέσματα της τράπεζας είναι σταθερά ζημιογόνα από τότε που την αγόρασε η Societe Generale γεγονός που προσθέτει ένα ακόμα επιχείρημα στη φαρέτρα των Γάλλων που επιχειρούν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο εξώδικο που απεστάλη προς το σύλλογο του προσωπικού της Γενικής η διοίκηση της τράπεζας αναφέρει ότι η αναγκαιότητα της σύμβασης «προκύπτει από τη σημερινή οικονομική συγκυρία όσο και από τα ζημιογόνα αποτελέσματα της τελευταία εξαετίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις στη Γενική ήδη προκαλούν την έντονη αντίδραση της ΟΤΟΕ η οποία βλέπει ότι έρχεται γενικευμένη μείωση μισθών στον τραπεζικό κλάδο. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι αν τα σωματεία της κάθε τράπεζας θα ακολουθήσουν την προτροπή προς τα μέλη της να μην υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο ενός κύματος απολύσεων στον κλάδο.
Οι απολύσεις πλέον δεν φαντάζουν μακρινό ενδεχόμενο καθώς η τρόικα έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και την ΤτΕ για το γεγονός ότι το λειτουργικό κόστος των τραπεζών το 2010 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το 2009.
Πρακτικά δηλαδή η τρόικα έχει εντοπίσει ότι οι τράπεζες σε μια περίοδο που υποστηρίζονται ισχυρά τόσο από την κυβέρνηση όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζονται να μην λαμβάνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο περικοπών στις αποδοχές του προσωπικού τους. Η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό επί μακρόν και έχει δώσει διορία «διόρθωσης» μέχρι το καλοκαίρι.
http://www.newscode.gr/trapezes/story/24826/h-entolh-ths-troikas-h-genikh-oi-meiwseis-misthwn-kai-oi-apolyseis-stis-tra