Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Συνεχίζεται η κόντρα για τους μετανάστες


Τις σφοδρές αντιδράσεις μερίδας της αντιπολίτευσης συναντά από χθες η συμφωνία της κυβέρνησης με τους απεργούς πείνας του Μεγάρου Υπατίας.
Γι’ αυτό και σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έχει πάρει «σβάρνα» από το πρωί τις τηλεοπτικές εκπομπές, υπερασπιζόμενος την επιλογή της κυβέρνησης.
«Καμία νομιμοποίηση δεν έγινε, καμία άδεια δεν δόθηκε και καμία ανθρώπινη ψυχή δε χάθηκε» υπογραμμίζει ο υπουργός, απαντώντας στους επικριτές των χειρισμούς της κυβέρνησης.
Ο κ. Ραγκούσης αντέτεινε ότι ήταν ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο θέμα που έπρεπε να λυθεί με τρεις παράλληλους στόχους.
Πρώτον, όπως είπε, να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απώλειας ανθρώπινης ζωής, δεύτερο, να μην υπάρξουν σε μία δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο για τη χώρα καταστάσεις ανεξέλεγκτες και τρίτον, να αποτραπεί πάση θυσία επανάληψη του φαινομένου κακής διαχείρισης και να μην σταλεί μήνυμα μέσα και έξω από την Ελλάδα ότι κάποιοι αν απεργήσουν θα πάρουν άδεια παραμονής.
Ακόμα, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι υπήρχε κακό προηγούμενο από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2009, που έδωσε άδεια παραμονής σε 18 Μαροκινούς που είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας.
Με κατηγορίες κατά της κυβέρνησης υποδέχτηκαν ΝΔ και ΛΑΟΣ τη συμφωνία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι επικρότησαν την αίσια έκβαση της υπόθεσης.
«Με μια πρωτοφανή και απόλυτα ταπεινωτική για την Ελληνική Πολιτεία απόφαση, η κυβέρνηση Παπανδρέου υπέκυψε στον εκβιασμό των παράνομων μεταναστών του Μεγάρου Υπατία και των υποστηρικτών τους, και προχωρεί στην δια της πλαγίας οδού νομιμοποίησή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης.
Επιπλέον, εκτίμησε ότι η «κυβέρνηση έσπειρε ανέμους» και «η χώρα θερίζει θύελλες», καθώς όπως υποστήριξε οι υπουργοί ενέδωσαν στα όσα επί ημέρες απέρριπταν με κατηγορηματικό τρόπο και τελικά ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου, που θα καταστήσει τη χώρα «μαγνήτη λαθρομεταναστών».
Από την πλευρά της, η γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος, Φ. Πιπιλή αν και δήλωσε ότι η λήξη της απεργίας πείνας απομάκρυνε τον εφιάλτη της απώλειας ανθρώπινων ζωών, πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις βαρύτατες ευθύνες για το χειρισμό του θέματος κατά τη διάρκεια των 44 ημερών».
Στο ίδιο πνεύμα, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ Θ. Νάκος, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «προφανώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έτσι ξέρει να λύνει τα προβλήματα: «Παίζοντας» με τη νομιμότητα, με τη νοημοσύνη των πολιτών και με την υπομονή της κοινωνίας».
«Η κυβέρνηση υπήρξε άτεγκτη και σκληρή με τους αγρότες, φορτηγατζήδες, γιατρούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, συνταξιούχους, μισθωτούς, με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Προσκύνησε τους μετανάστες και τους “αλληλέγγυους” του ΣΥΡΙΖΑ. Δοξάστε την!», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ.
«Η θετική έκβαση της απεργίας πείνας των μεταναστών, η επιτυχία ενός αγώνα που διακινδύνευε το υπέρτατο αγαθό της ζωής, έφερε στην ελληνική κοινωνία ικανοποίηση και αισιοδοξία», υπογράμμισε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «χρειάστηκαν 44 μέρες απεργίας πείνας για να αποφασίσει η κυβέρνηση, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, να δώσει λύση στο πρόβλημα των απεργών».