Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Σήμερα οι διευκρινίσεις για τις ελληνικές "διευκολύνσεις"

Του Γιάννη Αγγέλη

Εντός των επόμενων ωρών θα ξεκαθαρισθεί το αν η αναβολή των αποφάσεων για τη χρηματοδότηση του προσωρινού Ταμείου Διάσωσης (EFSF) για τον Ιούνιο στη Σύνοδο Κορυφής που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες, θα συμπαρασύρει σε αναβολή και το σύνολο των αποφάσεων που αφορούν την Ελλάδα μέχρι τότε, δηλαδή την μείωση του επιτοκίου, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την δυνατότητα πώλησης στο EFSF ελληνικών κρατικών ομολόγων από το 2012 και μετά.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν αργά χθες το βράδυ στο Capital.gr ότι είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί μέχρι τον Ιούνιο η απόφαση για την δυνατότητας αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων από το EFSF, αλλά παράλληλα να συμπεριληφθεί στο σημερινό κείμενο απόφασης για την "συνολική λύση" η πρόβλεψη για μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.

Το πρόβλημα για τα ελληνικά θέματα προέκυψε από το γεγονός ότι μέρος της απάντησης στα ελληνικά αιτήματα συναρτάται με την χρηματοδότηση και τον συνολικό ρόλο του προσωρινού Ταμείου για το οποίο οι αποφάσεις "συμφωνήθηκε" να αναβληθούν μέχρι τον Ιούνιο ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να βρουν τις λύσεις που δεν έχουν ακόμα βρεθεί (σ.σ. βλέπε ρεπορτάζ σήμερα στο Κεφάλαιο").

Στη χθεσινή ημέρα συζητήθηκε επί μακρόν η υπόθεση της Πορτογαλίας η οποία βρίσκεται πλέον μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης ένα βήμα πριν από την πόρτα του EFSF.

Παράλληλα συμφωνήθηκε τελικά η απόφαση για την ενεργοποίηση του μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που θα διαδεχθεί το EFSF από τα μέσα του 2013 αλλά με μικρότερες άμεσες συνεισφορές σε ρευστό μετά την άρνηση της Γερμανίας να καταβάλει αμέσως την δική της υποχρέωση. Η τελική συμφωνία επιτρέπει στην Γερμανία να καταβάλει την συνεισφορά της σε πέντε ετήσιες δόσεις γεγονός που έχει δημιουργήσει ερωτήματα για το κατά πόσο ο ESM θα έχει εξ αρχής βαθμίδα αξιολόγησης AAA ή θα διαθέτει λιγότερα από 500 δισ. ευρώ για την διάσωση οικονομιών της ευρωζώνης που θα το χρειασθούν.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η πρώτη ημέρα της Συνόδου συμπεριέλαβε τοΣύμφωνο για το ευρώτο οποίο μετονομάσθηκε σε "Euro plus" λόγω της συμφωνίας πολλών χωρών της Ε.Ε. εκτός Ευρωζώνης να το ακολουθήσουν και σήμερα θα συναποφασισθούν οι αλλαγές στο επίπεδο της "Οικονομικής διακυβέρνησης" που καθιστούν αυστηρότερο στην εφαρμογή του το Σύμφωνο Σταθερότητας.



Πηγή:www.capital.gr