Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Προβλημάτισε και απογοήτευσε το «ευχαριστώ» στη Μέρκελ



Πιστός στη «συνταγή Σημίτη», που είχε ευχαριστήσει τις ΗΠΑ μετά τα Ύμια, ο Γ. Παπανδρέου
Η εικόνα ενός αγχωμένου, φοβισμένου και κάθιδρου πρωθυπουργού, την περασμένη Τρίτη στο Βερολίνο, να ευχαριστεί διά ζώσης τη γερμανίδα καγκελάριο για την υποστήριξή της, προκάλεσε απογοήτευση, αν όχι σοκ, στην πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών. Μάλιστα δεν ήσαν λίγοι εκείνοι που με μια δόση υπερβολής έσπευσαν να παραλληλίσουν το γεγονός με το περιβόητο «ευχαριστώ τους Αμερικανούς» του Κώστα Σημίτη, μετά την εθνική ταπείνωση στα Ύμια.
Προφανώς η σύγκριση των δύο γεγονότων δεν είναι δόκιμη ούτε από πολιτικής ούτε από ιστορικής απόψεως, ωστόσο αμφότερες οι υποθέσεις παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά:
Το «ευχαριστώ» του κ. Σημίτη προς τις ΗΠΑ ήρθε την επομένη της τουρκικής απόβασης σε ελληνικό έδαφος, για πρώτη φορά μετά την Οθωμανική Κατοχή, και συνδέθηκε με μια άνευ προηγουμένου εθνική υπαναχώρηση, καθώς ο τότε πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικανών, έφθασαν στο σημείο να αποποιηθούν την κυριότητα της βραχονησίδας. Όπως αποκαλύφθηκε μάλιστα αργότερα, κάτω από τις ίδιες πιέσεις ο τότε πρωθυπουργός είχε προχωρήσει σε μυστική συμφωνία ότι κανένας έλληνας δεν θα αποβιβαζόταν στο μέλλον στη βραχονησίδα, μετατρέποντας ουσιαστικά τα Ύμια σε «γκρίζα ζώνη». Κάτι που διευκόλυνε τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Το «ευχαριστώ Άντζελα» του Γ. Παπανδρέου, δεκαπέντε χρόνια μετά, απευθύνθηκε προς την επικεφαλής μιας χώρας η οποία είναι υπεύθυνη για την επώδυνη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση το τελευταίο 10μηνο. Ήταν η κ. Μέρκελ που σε μεγάλο βαθμό επέβαλε το αυστηρό, σχεδόν εξοντωτικό για τους Έλληνες, Μνημόνιο, τις περικοπές μισθών και συντάξεων που οδηγούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στην ανέχεια και την εξαθλίωση. Είναι η κ. Μέρκελ που θέτει ως αναγκαία (απαράβατη) προϋπόθεση την υλοποίηση και νέου πακέτου μέτρων προκειμένου να «εγκρίνει» την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου με ταυτόχρονη μείωση του υφιστάμενου επιτοκίου. Εν κατακλείδι, είναι η κ. Μέρκελ σε μεγάλο βαθμό «υπεύθυνη» για το γεγονός ότι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα… επιστρέψει πίσω στη δεκαετία του ’70.
Παρά ταύτα, ο κ. Παπανδρέου δεν είχε καμιά δυσκολία να την ευχαριστήσει δημόσια για τη στήριξη και τη συμπαράστασή της στις προσπάθειές του να… σώσει την ελληνική οικονομία.