Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Το τυπογραφείο του Χολαργού έτοιμο να πιάσει δουλειά



Του Γιώργου Καισάριου capital.gr
Προσοχή: Το παρόν κείμενο είναι άρθρο Οικονομολόγου στο έγκυρο capital.gr κι όχι ένα από τα γνωστά "e-mails απάτη", που κυκλοφορούν με φήμες, όπως "κόβουν δραχμές στο Χολαργό". Παρόμοιες θέσεις, για τον μηχανισμό ELA, εκφράστηκαν και από μέλη του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο.

Διαβάστε το άρθρο:

Ενθυμίστε το άρθρο που έγραψα πριν λίγο καιρό (με τίτλο "Παράθυρο για υπονόμευση της ΕΚΤ;") σχετικά με τον μηχανισμό με τον οποίο η Ιρλανδία διοχέτευσε 52 δισ. στο τραπεζικό της σύστημα.

Το ερώτημα είναι, αφού το έκανε η Ιρλανδία, γιατί να μην το κάνουμε και εμείς; Το θέμα το έχω συζητήσει τον τελευταίο καιρό με ορισμένα τραπεζικά στελέχη και πράγματι, μου είπαν ότι..
 μπορεί να το κάνουμε και εμείς.
Διαβάζοντας λοιπόν ένα άρθρο πριν μερικές μέρες στην Ελευθεροτυπία, παίρνουμε στίγμα ότι μάλλον κάτι τέτοιο δρομολογείται:

“Η ΤτΕ απ΄ ό,τι φαίνεται προσχωρεί και αυτή στην πρακτική που εφάρμοσε η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, για να στηρίξει απ΄ ευθείας τη ρευστότητα των τραπεζών της, δημιουργώντας στην ουσία νέο χρήμα. Η ΤτΕ θα μπορεί να δανείσει η ίδια απ΄ ευθείας τις τράπεζες, οι οποίες είναι κεφαλαιακά εύρωστες, αλλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός παροχής ρευστότητας εκτάκτου ανάγκης, ο οποίος ονομάζεται Emergency Liquidity Assistance, προβλέπεται από το άρθρο 14.4 του ευρωσυστήματος. Με αυτό οι κεντρικές τράπεζες, που είναι μέλη της ΕΚΤ, έχουν τη δυνατότητα σε ορισμένες εξαιρετικές περιστάσεις, όπως αυτές που αντιμετωπίζει η χώρα μας, να αναλαμβάνουν και οι ίδιες δράση, η οποία δεν αντιστρατεύεται τους σκοπούς και το έργο του ευρωσυστήματος.”

Το ίδιο ακριβώς θέμα έθιξαν χτες οι FT. Χτες ο Lefteris Farmakis της Nomura μέσα από ένα σχόλιο στο FT alphaville είπε τα εξής:

"This suggests that ELA may be used more aggressively than originally envisioned by national central banks in the European periphery, as they try to cope with the gradual termination of ECB’s extraordinary policy measures.”

(μετάφραση)

Αυτό δείχνει ότι ο μηχανισμός ELA ίσως χρησιμοποιηθεί πιο επιθετικά από ότι αρχικά είχα οραματιστεί από τις περιφερειακές τράπεζες, καθώς αυτές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ότι η ΕκΤ μειώνει τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας.

Τι σημαίνει όμως αυτό για εμάς; Βασικά σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα το τραπεζικό σύστημα, είτε δώσει περαιτέρω κεφαλαία η ΕΚΤ είτε όχι. Επίσης, σημαίνει ότι οι καταθέσεις σας είναι 100% ασφαλείς, άσχετα του τι πάθουν οι τράπεζες λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος στο μέλλον.

Τούτο διότι απλά, τώρα μπορούν ο ελληνικές τράπεζες να ενεχυριάσουν ότι έχουν και δεν έχουν (είτε αξίζει είτε όχι) με σκοπό να αντεπεξέλθουν στους κανόνες ρευστότητας που πρέπει να έχουν.

Βέβαια, το τι θα αξίζουν οι τράπεζες αν πράγματι εφαρμοστούν τέτοια μέτρα είναι ένα άλλο ερώτημα. Διότι στο τέλος ίσως χρειαστούν να γίνουν μεγάλα debt to equity capital infusions και το dilution στους μετόχους να πάει σύννεφο. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και δεν πρέπει να μας απασχολεί.

Το άλλο ερώτημα βέβαια είναι το τι θα αξίζει το ευρώ αν αυτός ο μηχανισμός ξαφνικά αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως από πολλούς άλλους “Ευρωπαίους εταίρους”;

Η απάντηση είναι ότι η Ελλάδα και Ιρλανδία δεν είναι αρκετά μεγάλες για να επηρεάσουν την αξία του ευρώ, αλλά αν κάνει κάτι τέτοιο το Βέλγιο, προσοχή διότι το EUR/USD θα φάει μια πτώση που η μισή θα πάει χαμένη.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αν πιάσει δουλειά ο Χολαργός δεν θα τυπώνει δραχμές αλλά ευρώ. Βέβαια ούτε αυτό δεν θα γίνει, καθώς το τύπωμα, αν γίνει, θα γίνει ηλεκτρονικά από την Τράπεζα της Ελλάδος και όχι από κάποιο τυπογραφείο.

Άρα μην ανησυχείτε για τις καταθέσεις σας, δεν υπάρχει πρόβλημα. Για τους μέτοχους όμως των τραπεζών, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος.

george.kesarios@capital.gr
Πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=1153428

http://taxalia.blogspot.com/2011/03/blog-post_3181.html