Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Οι εκλογές και το… αζημίωτο


Μήπως τελικά έχουμε θεοποιήσει τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου και νομίζουμε ότι θα λυθούν όλα μας τα προβλήματα  από τις αποφάσεις των 27 ηγετών; Και εάν τελικά – που φαντάζει και ως το πιο πιθανό- δεν ληφθεί καμία απόφαση πακέτο για όλες τις χώρες , άρα και για την Ελλάδα όπως ζητάμε εμείς, τότε θα γυρίσει στην Ελλάδα ο Παπανδρέου και τι θα πει; Ότι καταστραφήκαμε ;
Για αυτό και θεωρείται λάθος από πολλούς παράγοντες η τόσο μεγάλη διάσταση που έχει δοθεί στην Σύνοδο Κορυφής , με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που είπε χθες «μην τα περιμένουμε όλα από τις Βρυξέλλες…τα δικά μας προβλήματα πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας…»
Και επειδή ακριβώς έχει πάρει τη διάσταση που έχει πάρει η συγκεκριμένη Σύνοδος, κυκλοφόρησαν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν με μεγάλη ένταση σενάρια πρόωρων εκλογών. Αμέσως δηλαδή μετά τη Σύνοδο, και εφόσον βέβαια δεν θα έχουν καταλήξει σε κοινή απόφαση ή στην ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση για μας που δεν ικανοποιηθεί κανένα από τα αιτήματα μας,  τότε λένε τα σενάρια θα πάει για πρόωρες εκλογές.
Από ό, τι δείχνει όμως μάλλον σενάρια θα μείνουν, όχι γιατί θα βγει κερδισμένη η χώρα μας από την Σύνοδο στις Βρυξέλλες αλλά γιατί κανείς δεν θέλει πρόωρες εκλογές !  Οι δημοσκοπήσεις είναι σαφείς, δεν δίνουν αυτοδυναμίες και δεν προσφέρονται για διαφορετικές ερμηνείες.
Οπότε θεωρητικά για να αλλάξει λίγο το δυσμενές κλίμα ο Πρωθυπουργός ενδεχομένως να επιστρατεύσει το χαρτί του ανασχηματισμού. Όμως σε αυτή την περίπτωση θα έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα που έχει και ο Χιμένεθ, ο προπονητής της ΑΕΚ: Εάν τραυματιστεί κάποιος από τους 11 βασικούς οι αναπληρωματικοί που έχει δεν κάνουν ούτε για ομάδα Β’ εθνικής! Όχι βέβαια ότι και οι 11 βασικοί είναι όλοι πρώτης γραμμής, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και με την τωρινή σύνθεση της Κυβέρνησης!
Από την άλλη βέβαια είναι εμφανές ότι το κυβερνητικό έργο δεν προχωράει, υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα σε βασικούς τομείς με πρώτο και καλύτερο τον συντονισμό…Το πρόβλημα βέβαια αυτό αφορά έναν και μόνον!
Αλλά επειδή δεν έχει άλλες επιλογές ούτε και άλλο χρόνο θα επιχειρήσει να ανακατέψει τη σούπα, μπας και πάρει μπροστά η μηχανή.
Όσο για τη Σύνοδο, μην περιμένουμε λύση στα προβλήματα μας, διότι και αυτά να πάρουμε που ζητάμε ( επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων, επαναγορά χρέους) θα είναι με το αζημίωτο!!! Δεν πρόκειται δηλαδή να μας δώσουν τίποτε χωρίς να μας επιβάλλουν και νέα μέτρα.  Και φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαία τα όσα είπε ο Στρος Καν σε ντοκιμαντέρ για την ζωή του στην Γαλλική τηλεόραση χωρίς να σημαίνει ότι βέβαια τα υιοθετούμε κιόλας : « Η απάτη στην Ελλάδα πάει σύννεφο… Οι Έλληνες είναι βουτηγμένοι στα σκατά.!!!»