Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Κατρακυλάει το ΧΑ προελαύνουν οι short με την στήριξης της S&P – Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche, Nomura πουλάνε τράπεζες – Περίεργη στασιμότητα στα spreads 933 μ.β.



Κατρακυλάει το ΧΑ προελαύνουν οι short με την στήριξης της S&P – Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche, Nomura πουλάνε τράπεζες  – Περίεργη στασιμότητα στα spreads 933 μ.β.
(upd7)Επεισόδιο 1.558 στο σήριαλ απαξίωσης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Παρ΄ όλα αυτά αξίζει να αναφερθεί ότι το σοκ της υποβάθμισης της ελληνικής και Κυπριακής οικονομίας από την S&P δεν προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων και μαζικών πωλήσεων. Ωστόσο έχει καταστεί παγκοίνως γνωστό ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και τα ομόλογα δεν θα ανακάμψουν επί της ουσίας, δεν θα βελτιωθεί η εικόνα τους αν δεν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι η οικονομία βελτιώνεται. Οι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν πολλούς μήνες υπομονή... Οι short προελαύνουν σε μια αγορά που απλά κατρακυλάει και απαξιώνεται...
Η αγορά είναι ένας προεξοφλητικός μηχανισμός και το ζητούμενο είναι ότι δεν έχει να προεξοφλήσει ακόμη κάτι το χρηματιστήριο.
Όσο δεν υπάρχει μια προοπτική στην οικονομία και όσο ο κίνδυνος χρεοκοπίας ελλοχεύει δεν θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση στο ΧΑ.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 1558 μονάδες με πτώση 1,34% τζίρο 112 εκατ ευρώ και όγκο 27 εκατ μετοχές.
Οι τράπεζες εν μέσω αβεβαιότητας λόγω και των συνεχών υποβαθμίσεων θέτουν σε απόλυτη προτεραιότητα τη διαχείριση της ρευστότητας τους, την ώρα μάλιστα που όλες οι ενδείξεις τείνουν στο ότι η Ελλάδα θα κάνει χρήση και του μόνιμου μηχανισμού στήριξης μετά το 2013. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους είναι βέβαιη, εντείνοντας έτσι τις ανησυχίες της αγοράς για τον κλάδο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ενώ από την αρχή του έτους ο γενικός δείκτης καταγράφει κέρδη που ξεπερνούν το 11,7%, ο τραπεζικός δείκτης είναι μόλις στο +3,7%, παρά την καλή εικόνα του Ιανουαρίου.
Οι απώλειες της Εθνικής -2,33% στα  6,28 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 6 δις ευρώ.
Μεγάλη η πίεση στην Alpha bank στο -5,25%  στα 4,69 ευρώ ενώ η κεφαλαιοποίηση στα 2,5 δις ευρώ.
Στα 4,48 ευρώ η Eurobank υποχώρησε 2,61% ενώ η κεφαλαιοποίηση της στα 2,42 δις ευρώ.
Η Κύπρου δείχνει αντιστάσεις, καθώς μετά από λίγη ώρα ρευστοποιήσεων, υποχωρούσε 1,59%, για να κλείσει με άνοδο 3,17% στα 2,60 ευρώ  δείγμα του ότι μάλλον ολοκλήρωσε τις πωλήσεις η J P Morgan ενώ έδειξε να απορροφά την  υποβάθμιση της Κύπρου από την S&P.
Προσπάθειες σταθεροποίησης από τo TT, η οποία θα ανακοινώσει βελτίωση αποτελεσμάτων στο δ΄ τρίμηνο αλλά ζημίες συνολικά για το 2010.
Η ΑΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα σήμερα σημαντικές ζημίες καθώς και την αύξηση κεφαλαίου που έχει καθυστερήσει τόσο πολύ.
Υποχώρησε  -2,25% στα 0,87 ευρώ  η Marfin Popular που θα διανείμει μέρισμα σε μετοχές…
Πάντως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παρά την υποβάθμιση δεν παρατηρούνται ακρότητες στην αγορά, με την αγορά να φαίνεται ότι σταθεροποιείται στο εύρος μεταξύ 1.560 και 1.580 μονάδων.
Οι ξένοι έχουν και σήμερα την τιμήτική τους.
Παρατηρούνται κινήσεις από ξένους ως κλείσιμο long θέσεων και άνοιγμα short και το στοιχείο αυτό προβληματίζει.
Στην Εθνική πουλάει long θέση η Goldman Sachs 300 χιλ μετοχές, η Citigroup κίνηση 80 χιλ μετοχών και η Deutche bank 80 χιλ μετοχών.
Στην  Alpha bank έχουν πραγματοποιηθεί περίεργες κινήσεις.
Σήμερα πουλάει η Morgan Stanley 130 χιλ  και η Deutsche Bank 200 χιλ μετοχές.
Ωστόσο αργά χθες υπήρξαν δύο κινήσεις στην Alpha που προβληματίζουν βγήκαν πωλητές η Nomura με 800 χιλ μετοχές και η Deutsche Bank με 1 εκατ μετοχές.
Στην Πειραιώς αξιοσημείωτη είναι η κίνηση της HSBC με 150 χιλ μετοχές. 


Αναμονή στα υψηλά τα ομόλογα 

Στις 933 μονάδες βάσης το spread παραμένει στα υψηλά αλλά δεν παρατηρούνται ακραίες κινήσεις παρά την υποβάθμιση από την S&P.
Tα CDS στην Ελλάδα 995 μονάδες βάσης, Πορτογαλία 570 μονάδες βάσης, Ισπανία 225 μονάδες βάσης και Ιρλανδία 635 μονάδες βάσης.
Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο να τονιστεί ότι οι αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά υψηλά και αντίστοιχα οι τιμές των ομολόγων τους σε ιστορικά χαμηλά.
Αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η κατάσταση στις αγορές ομολόγων επιδεινώνεται.
Όταν αυξάνονται οι αποδόσεις οι χώρες οι εκδότες δηλαδή πληρώνουν πολύ υψηλούς τόκους και τοκοχρεολύσια, άρα η εξέλιξη είναι πολύ αρνητική.
Όταν πέφτουν αντίστοιχα οι τιμές ένας επενδυτής αν θέλει να πουλήσει πριν την λήξη θα εγγράψει σημαντική κεφαλαιακή απώλεια.
Η κατάσταση των οικονομιών αυτών των χωρών είναι πολύ σοβαρή και αυτό καταγράφεται στα ομόλογα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας διαμορφώνεται στο 12,70% κοντά στα ιστορικά υψηλά. Αποδόσεις χρεοκοπίας.
Η απόδοση για το 10ετές πορτογαλικό ομόλογο ανήλθε σε νέο ιστορικό υψηλό, στο 8,06%. Η χώρα έχει τεθεί εκτός αγορών ξεκάθαρα πλέον.
Η Ιρλανδία εμφανίζει απόδοση στα 10ετή χρεόγραφα 9,90%, πλησιάζοντας πλέον το 10%. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν τεθεί εκτός αγορών και έπεται συνέχεια….

www.bankingnews.gr