Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Το «Ζάππειο 2», το τελευταίο χαρτί της ΝΔ.


Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί η Νέα Δημοκρατία, καλλιεργεί τόσες πολλές προσδοκίες με την νέα επικαιροποιημένη οικονομική της πρόταση – πρόγραμμα, που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες στο Ζάππειο. Προσωπική μας άποψη είναι ότι αυτή η καλλιέργεια προσμονής στον κόσμο, σε τέτοιες δύσκολες για τους πολίτες στιγμές, ενέχει τεράστιο ρίσκο και είναι, κατά την άποψή μας,  μεγάλο επικοινωνιακό λάθος. Μακάρι να διαψευστούμε. Βέβαια η ΝΔ πιέζεται από τις....
δημοσκοπήσεις και δεν μπορεί να αποτελεί πλέον εναλλακτική λύση εξουσίας χωρίς να έχει πρόταση για τη σημερινή κατάσταση. Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα, αν και εμείς πιστεύουμε ότι είχε εναλλακτική λύση και πολύ καλύτερη. Αλλά δεν είμαστε εμείς που αποφασίζουμε για λογαριασμό της ΝΔ.

Το πρώτο πρόγραμμα λοιπόν της ΝΔ, το «Ζάππειο 1», όπως και η ίδια παραδέχεται, έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, το ίδιο και η υπόσχεση ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα βγαίναμε από το μνημόνιο. Εννοείται βέβαια ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τη Νέα Δημοκρατία για το τελευταίο, καθόσον δεν ήταν αυτή που ασκούσε εξουσία και εφάρμοζε οικονομική πολιτική, αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγεται η καλλιέργεια προσδοκιών τέτοιου τύπου, γιατί στο τέλος ίσως γυρίσουν μπούμερανγκ.

Η Νέα Δημοκρατία, θέλουμε να πιστεύουμε, ότι έλαβε σοβαρά υπόψη της πως, όταν ανακοίνωνε στο Ζάππειο το πρώτο πρόγραμμά της, ήταν εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες. Μόλις είχαμε μπει στο μνημόνιο και ο κόσμος δεν είχε την τραυματική εμπειρία που έχει τώρα και κυρίως την πλήρη απογοήτευση από το αδιέξοδο που βλέπει. Έτσι εκείνη η πρόταση «Ζάππειο 1», ακούστηκε ευχάριστα και κάτι σαν πρόβλεψη εκ του ασφαλούς, αφού και το ΠΑΣΟΚ, που ήταν νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, υποσχόταν τη σωτηρία με το μνημόνιο. Άρα η τότε πρόταση της ΝΔ ακούστηκε σαν ένα ευχάριστο ξάφνιασμα και σαν επιβεβαίωση, αν θέλετε, ότι σίγουρα το ΠΑΣΟΚ θα επιτύχει, αφού και η ΝΔ έσπευδε να ανακοινώνει ότι έχει τη λύση να βγούμε από το μνημόνιο σε ένα χρόνο.

Από τότε όμως έτρεξε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο λαός αντιλήφθηκε ότι έχουμε στην πραγματικότητα χρεοκοπήσει, ότι το μνημόνιο απέτυχε, ότι η συνταγή του ΔΝΤ κατέρρευσε και ότι ακόμα και η τρόϊκα έχει τώρα πανικοβληθεί. Σήμερα ο λαός ακούει για αναδιαρθρώσεις, για κουρέματα, για επιμηκύνσεις και ένα σωρό άλλες οικονομικές τεχνικές, που μαρτυρούν το αδιέξοδο. Σήμερα ζει έντονα το κλείσιμο των καταστημάτων, την ανεργία, την δραματική πτώση των εισοδημάτων και την πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Ζει τις συνεχείς αυτοδιαψεύσεις του κ. Παπανδρέου για την μην λήψη νέων μέτρων, όταν ο ρυθμός επιβολής τους είναι καταιγιστικός.  

Επομένως η πρόταση που θα καταθέσει τώρα η ΝΔ είναι πάρα πολύ επικίνδυνη ενέργεια. Ή θα είναι πρόταση που θα εκτοξεύσει δημοσκοπικά στα ύψη την ΝΔ, οδηγώντας την εκ του ασφαλούς στην εξουσία, γιατί θα δώσει τη διέξοδο που αναζητεί ο κόσμος, ή θα φέρει την απογοήτευση και την πλήρη κατάρρευση, τόσο της ΝΔ, όσο και του πολιτικού συστήματος γενικά. Ένα "Ζάππειο 3" θα πήγαινε πολύ.

Με αυτή την έννοια, η Νέα Δημοκρατία, αποφάσισε ξαφνικά και ανεξήγητα να παίξει το κρισιμότερο και ίσως το τελευταίο χαρτί της, ενώ, όπως είπαμε είχε και άλλες λύσεις.