Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

4.4.2008: Όταν οι Έλληνες αισθάνονταν υπερήφανοι για το ΟΧΙ στα Σκόπια… και όχι καρπαζοεισπράκτορες όπως σήμερα

 http://news.kathimerini.gr/kathnews/photos/4-04-08/4-04-08_265216_1.gif
Ομοφωνία για το τελικό ανακοινωθέν που απογοήτευσε τον Τζορτζ Μπους
 Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας ομοφώνησαν για το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που αφορά την ΠΓΔΜ και τοποθετήθηκαν πριν από τη δημοσιοποίησή του. Το γενικό πνεύμα έδωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Λεκ Λάβο, ο οποίος τόνισε ότι η Συμμαχία είναι ανοιχτή σε νέα μέλη, πρόσθεσε όμως ότι θά μπορούν να ενταχθούν όταν είναι έτοιμα. Ο γ. γ. του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος χθες γιόρτασε τα 60ά του γενέθλια, επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας δεν έχουν αποδώσει ακόμα και όταν αυτό γίνει, τότε θα απευθυνθεί πρόσκληση προς τα Σκόπια.
Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Μπους, ο οποίος ανέφερε ότι σε συζήτηση που είχε προηγουμένως με την υπουργό Εξωτερικών κ. Κοντολίζα Ράις για το πόσο άλλαξε το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, παρατήρησε ότι ένα πράγμα δεν έχει αλλάξει, η δημοκρατία στη λειτουργία του Οργανισμού. Δήλωσε απογοητευμένος για το θέμα της ονομασίας, πρόσθεσε όμως ότι «δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν ούτε να μιλήσω άσχημα για φίλους». Δεν παρέλειψε πάντως να στείλει μήνυμα ότι παραμένει σταθερός στόχος των ΗΠΑ η ένταξη της ΠΓΔΜ, καθώς κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Η πιο άμεση υποστήριξη στην ελληνική θέση ήρθε και χθες από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του συντάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας. «Οταν επιθυμεί κανείς ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμος για υποχωρήσεις. Η ελληνική θέση νομιμοποιείται απόλυτα», κατέληξε.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ ζήτησε να υπάρξει σαφές μήνυμα προς την ΠΓΔΜ ότι το μόνο εμπόδιο για την ένταξη είναι το θέμα του ονόματος. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι επισήμανε ότι για την ένταξη των Σκοπίων δεν απαιτείται νέα απόφαση της Συνόδου Κορυφής και η πρόσκληση θα δοθεί όταν και εφόσον λυθεί το θέμα του ονόματος.
Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ σημείωσε ότι πρόσκληση δεν σημαίνει αυτόματα και ένταξη. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις της Ελλάδας θα πρέπει να περιληφθούν στα συμπεράσματα.
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόσκληση Αλβανίας και Κροατίας, αλλά δεν μπορεί να συναινέσει στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ όσο εκκρεμεί το θέμα της ονομασίας. Πέραν αυτών, στη συνέχεια των τοποθετήσεων, η Σλοβενία τάχθηκε υπέρ της πρόσκλησης υπό όρους, ενώ η Πορτογαλία δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόσκληση της ΠΓΔΜ, ωστόσο αυτό εξαρτάται από το θέμα του ονόματος. Η Βουλγαρία τάχθηκε υπέρ της πρόσκλησης και των τριών χωρών χάριν της σταθερότητος στα Βαλκάνια. Τη θέση ότι και οι τρεις χώρες αξίζουν την πρόσκληση διατύπωσε και η Ουγγαρία, ενώ η Ισλανδία δήλωσε ότι καλωσορίζει τις τρεις υποψήφιες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί το θέμα του ονόματος.