Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΟ – Και η Πορτογαλία στον μηχανισμό στήριξης!


Γράφει ο Βασίλης Τσεκούρας
Στον μηχανισμό στήριξης μπήκε και η Πορτογαλία πριν από λίγο, μετά το διάγγελμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.
Η Πορτογαλία κατέθεσε πριν από λίγο το σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και μέχρι πριν λίγες ώρες ο Σόκρατες αρνούνταν κατηγορηματικά τα περί προσφυγής στον μηχανισμό.
Η Πορτογαλία γίνεται η τρίτη χώρα της ευρωζώνης που εισέρχεται στον μηχανισμό στήριξης, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Σόκρατες ανέφερε ότι η καταψήφιση στο πορτογαλικό κοινοβούλιο της δέσμης μέτρων λιτότητας, που πρότεινε η κυβέρνησή του επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πρόσβασή της στις αγορές, καθιστώντας αναπόφευκτη την προσφυγή σε εξωτερική βοήθεια.
Η Πορτογαλία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, καθώς η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει οριστεί για τις 5 Ιουνίου. Πολλοί αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης θα ζητηθεί μετά από την εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο η κρίση χρέους και οι πιέσεις των ευρωπαίων έφεραν σε αδιέξοδο και την οικονομία της Πορτογαλίας.
Ο Σόκρατες, δεν διευκρίνισε το είδος αλλά ούτε και το μέγεθος της βοήθειας που ζητείται, ενώ υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει τους καλύτερους δυνατούς όρους στη διαπραγμάτευση της βοήθειας. Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιοι στο εσωτερικό της χώρας που πρότειναν να ζητηθεί μια μικρή εξωτερική βοήθεια, αλλά κάτι τέτοιο απορρίφθηκε, αφού στόχος της Ευρώπης είναι να προλάβουν την εξάπλωση της κρίσης χρέους, αντιμετωπίζοντας ολοκληρωτικά το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση.  
Το αίτημα της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. θα το χειριστεί το ταχύτερο δυνατό.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαρακτήρισε το αίτημα ως «υπεύθυνη κίνηση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και στην Ευρώπη»
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε έτοιμο να βοηθήσει την Πορτογαλία, μετά τις ανακοινώσεις Σόκρατες.
Τα προβλήματα για την Πορτογάλία φάνηκαν και στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, καθώς το επιτόκιο ήταν αυξημένο κατά πολύ, σε σχέση με τις προηγούμενες αντίστοιχες δημοπρασίες, αντλώντας τελικά περίπου 1 δις ευρώ..
Στη δημοπρασία των 12μηνων εντόκων γραμματίων η Πορτογαλία άντλησε 455 εκατ. ευρώ, με μέση απόδοση στο 5,902% έναντι 4,331% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, αντλήθηκαν 550 εκατ. ευρώ με τη μέση απόδοση στο 5,117% έναντι 2,984% στην προηγούμενη δημοπρασία.