Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Αγωνία για τους δανειολήπτες



Ρεπορτάζ :  Δημήτρης Πεφάνης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
 
Καπέλο που ξεπερνά τα 100 ευρώ τον µήνα µπορεί να φέρει το µπαράζ των αυξήσεων στα επιτόκια του ευρώ, τις οποίες σχεδιάζει µέσα στο έτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα πρώτα θύµατα είναι όσοι έχουν δάνεια µεκυµαινόµενο επιτόκιο, που βασίζεται... 
στο επιτόκιο της ΕΚΤ, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η αναπροσαρµογή προς τα πάνω γίνεται αυτόµατα.
Ηδη το πρώτο πλήγµα έχουν δεχθεί εκείνοι που έχουν δάνειο µε κυµαινόµενο επιτόκιο, το οποίο βασίζεται στο Euribor. Στο τρίµηνο το Euribor έχει σκαρφαλώσει στο 1,24% έχοντας ουσιαστικά προεξοφλήσει την κίνηση της ΕΚΤ, ενώ ανεπαληθευθούν οι εκτιµήσεις για νέες αυξήσεις είναι βέβαιο ότι και η διατραπεζική αγορά θα ακολουθήσει.
Παράλληλα, οι τράπεζες στην πλειονότητά τους µεταφέρουν την αύξηση καιστα δάνεια µε σταθερό επιτόκιο, είτεκαταναλωτικά, είτε στεγαστικά,γεγονός που σηµαίνει ότι οι νέοι δανειολήπτεςπου θα θελήσουν να «κλειδώσουν»τις δόσεις τους θατο κάνουν ακριβότερα. Μάλιστα,στην καταναλωτι κή πίστη και τις πιστωτικές κάρτες ήδη έχουν γίνει «κρυφές» αυξήσεις ακόµα και άνω του 1%. 
«ΑΝΤΙ∆ΟΤΟ» στις υψηλότερες δόσεις, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, µπορεί νααποτελέσει το «κλείδωµα» των χρεών σε σταθερό επιτόκιο. Στην τρέχουσα συγκυρία τα σταθερά επιτόκια έχουν πλέον προσγειωθεί σηµαντικά σε σχέση µε το παρελθόν, αν και το τοπίο αναµένεται να αλλάξει σύντοµα µε τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.Ενδεικτικό είναι ότι σήµεραένας µέσος δανειολήπτης µπορεί να εξασφαλίσει σταθερόεπιτόκιο κοντάστο 4,5% για διάστηµα τριών έως πέντε ετών, ενώ για10ετές διάστηµατο σταθερό επιτόκιοβρίσκεται γύρω στο 5%. Οπως εξηγούν τα τραπεζικά στελέχη µπορεί σήµερα για ένα µέσο στεγαστικό δάνειο το κυµαινόµενο επιτόκιο να συµφέρει έναντι του σταθερού, αργά ή γρήγορα όµως τα διεθνή επιτόκια θα ανέβουν και η κατάσταση θα αλλάξει. Ετσι, όπως διατείνονται οι τραπεζίτες, ειδικά µε τις τρέχουσες συνθήκες ανασφάλειας οιδανειολήπτες που βρίσκονται στα όριακαι δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις δόσεις καλό είναι να θωρακίσουν αµέσως τον οικογενειακό προϋπολογισµό τους. 
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ για όσους δεν θέλουν να δεσµευθούν µε σταθερό επιτόκιο, αποτελούν τα δάνεια µε κυµαινόµενο επιτόκιοαλλά «ταβάνι» στο επίπεδο πουαυτό µπορεί να φτάσει, το οποίο σηµαίνει ότι αν η αύξηση των επιτοκίων ξεπεράσει ένα συγκεκριµένο όριο, ο δανειολήπτης δεν θα επιβαρύνεται επιπλέον. 
0,25%
αναµένεται να αυξήσει η ΕΚΤ το επιτόκιο του ευρώ την προσεχή Πέµπτη 0,75%
εκτιµάται ότι θα είναι η συνολική αύξηση µέχρι το τέλος του 2011 100 ευρώ
και πλέον τον µήνα θα είναι το κόστος για ένα στεγαστικό δάνειο

http://cholomontas.blogspot.com/2011/04/blog-post_7390.html