Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Η 5η δόση θα δοθεί οριστικά αλλά με πολιτική απόφαση


 






 
 
«Η πολυπόθητη δόση θα δοθεί τελικά στην Ελλάδα» επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤδιευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτή η απόφαση είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση και δεν έχει σχέση με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν ή έγιναν». 

Η ίδια πηγή ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα θα είναι έντονο στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα πρέπει διαπιστωμένα αλλά και στην κυριολεξία να έχουν γίνει αν όχι όλα, αλλά τα περισσότερα τα οποία έχει συμφωνήσει να πράξει η Ελλάδα». 

Στο μεταξύ οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί αρχηγοί Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν ήδη «συνομιλήσει» δημοσίως μέσω των σημερινών τους συνεντεύξεων. Το συμπέρασμα το οποίο ο καθένας μπορεί να συνάγει είναι ότι και οι δυο φαίνεται να παραμένουν προσηλωμένοι και αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη έτοιμο το πλάνο του το οποίο λίγο ως πολύ έχει ανακοινώσει ενώ από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι η μέχρι τώρα πολιτική της Κυβέρνησης είναι λάθος και ότι αυτό το λάθος δεν είναι στις προθέσεις του να το επικροτήσει. Κατά συνέπεια έχει διαφανεί η πλήρης διάσταση απόψεων των δυο ανδρών και δεν ελπίζεται να υπάρξει σε αυτή τουλάχιστον την φάση συναίνεση! 

Το ζητούμενο- όπως επισημαίνουν κορυφαίοι πολιτικοί παρατηρητές- είναι ποιες είναι οι επιλογές αλλά και οι κινήσεις του Πρωθυπουργού το επόμενο χρονικό διάστημα. Γιατί ήδη εφ’ όσον έχει πολιτικά αποφασισθεί η εκταμίευση της 5ης δόσης ο κ. Παπανδρέου επικοινωνιακά μέσα στο περιβάλλον το οποίο εντέχνως δημιούργησε η Κυβέρνηση θα μπορούσε να πανηγυρίζει για την επιτυχία του. Η αλήθεια είναι όμως ότι ήδη βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο ενόψει Φθινοπώρου και οι σκέψεις του εξαντλούνται στο πως θα μπορέσει να ξεφορτωθεί όλο το βάρος των ευθυνών. Οι λύσεις που έχει ο Πρωθυπουργός- όπως επισημαίνει αξιόπιστη κυβερνητική πηγή- δεν είναι πολλές. Ο ανασχηματισμός, ο οποίος φυσικά για να πιάσει τόπο θα πρέπει να σηματοδοτήσει και αλλαγή οικονομικής πολιτικής με την ταυτόχρονη απομάκρυνση του κ. Παπακωνσταντίνου. Η δεύτερη λύση είναι οι εκλογές κάτι το οποίο σκέφτεται πλέον σοβαρά ο κ. Παπανδρέου. 

Η εβδομάδα που θα διανύσουμε είναι αναμφισβήτητα η πλέον κρίσιμη τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα τα οποία θα κληθούν να επιδείξουν σοβαρότητα αλλά κυρίως αξιοπιστία.