Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Νέα μέτρα 6 δις και παράθυρο για απολύσεις στο δημόσιο ανακοίνωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου


Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Μαΐου 18, 2011
Nέα μέτρα έφερε ο Υπουργός Οικονομικών από τις Βρυξέλλες.
Τις επόμενες ημέρες θα μας ανακοινώσει τη λυπητερή ύψους 6 δισ. ευρώ, αφού δοθεί πρώτα το «πράσινο φως» του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε από το συνέδριο του Economist o Γ.Παπακωνσταντίνου.
Στόχος θα είναι η μείωση του ελλείμματος βάσει των στόχων του μνημονίου, δηλαδή στο 7,5% το τέλος του 2011.
Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο τη μείωση των δαπανών όσο και την αύξηση εσόδων, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων ούτε αυξήσεις του ΦΠΑ.
Παρακάμπτονται υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στα κλειστά επαγγέλματα και στην κριτική που ασκούν ορισμένοι ότι τα επαγγέλματα δεν έχουν ανοίξει στην πραγματικότητα, τόνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αίρονται όλοι οι περιορισμοί από 1ης Ιουλίου 2011 χωρίς να απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα.
“Μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις”
O υπουργός ξεκαθάρισε: «Όταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας οργανισμός μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις».
Είπε ακόμα ότι τα επόμενα 4 χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο θα μειωθεί κατά 150.000 και προανήγγειλε «πάγωμα» προσλήψεων με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Άνοιγμα για συναίνεση
Κατά τον υπουργό, το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του συνειδητοποιεί τη δυσκολία του εγχειρήματος, ενώ ανακοίνωσε ότι ορισμένες από τις προτάσεις της ΝΔ θα μπουν στο Μεσοπρόθεσμο.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε ότι η οικονομία αρχίζει να ανταποκρίνεται, «είχαμε για πρώτη φορά αύξηση του ΑΕΠ από εννέα τρίμηνα μείωσης» και έκανε λόγο για «εξαιρετικά ενθαρρυντική αύξηση των εξαγωγών» και μια «δειλή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης».