Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Διέψευσαν την έξοδο από το ευρώ. Όχι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης!

H επιμήκυνηση του ελληνικού χρέους με ταυτόχρονη επιμήκυνηση του Μνημονίου ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο του Σαββάτου- τα θέματα που συζητήθηκαν στη μυστική συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο. Στη συνάντηση συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών της...
Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πληροφορίες που επικαλούνται "Τα Νέα του Σαββάτου" αναφέρουν ότι το πακέτο που συζήτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τους ομολόγους του περιλαμβάνει τη συνολική αναθεώρηση του Μνημονίου με «χαλάρωση» των στόχων, ώστε η μείωση του ελλείμματος να επιτευχθεί όχι το 2014, αλλά λίγα χρόνια αργότερα. (Δεν προσδιορίζουν το πότε θα βγούμε από το Μνημόνιο).

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί να εξασφαλίσει ότι η τρόικα θα καλύψει μέρος των δανειακών αναγκών του 2012 (περίπου 27 δισ. ευρώ), καθώς δεν επαρκεί το υπάρχον δάνειο και η πιθανότητα εξόδου στις αγορές απομακρύνεται. (Άρα ομολογούν ότι τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει τόσο καιρό δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα).

Το κρίσιμο θέμα, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, είναι τι θα γίνει με το ιδιωτικό δάνειο, δηλαδή αυτό που διακρατούν οι τράπεζες και τα Ταμεία. Η Αθήνα φέρεται να προκρίνει λύση εθελοντικής επιμήκυνσης. Σύμφωνα με την Καθημερινή του Σαββάτου, η πρόταση της Γερμανίας αφορούσε την επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν το 2012, δηλαδή ένα ποσό τουλάχιστον 27 δισ. από τα 35 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους τράπεζες, ταμεία και ιδιώτες. Το υπόλοιπο ποσό, καθώς και τα προβλεπόμενα ελλείμματα του 2012 θα καλυφθούν από τις τελευταίες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Κατά τις πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, η επιμήκυνση θα γίνει σε εθελοντική βάση. (Μήπως πρόκειται για την περίφημη "φιλική αναδιάρθρωση" για την οποία μιλά εδώ και καιρό η Μέρκελ, η οποία θα ήταν "χρήσιμη" να γίνει εντός του 2011 όπως δήλωνε την Παρασκευή  στενός της συνεργάτης για θέματα οικονομίας;)

Επιπλέον, πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία έλεγαν ότι νομικοί που υποστηρίζουν την κυβέρνηση θεωρούν ότι μια εθελοντική επιμήκυνση δεν θεωρείται πιστωτικό γεγονός, άρα δεν ενεργοποιούντα τα ασφάλιστρα έναντι πιστωτικού κινδύνου.


Newsroom ΔΟΛ

http://taxalia.blogspot.com/