Σάββατο 7 Μαΐου 2011

kozan.gr: Το ζήτημα πολιτικής γης σχετικά με τις εκτάσεις που κατέχει η ΔΕΗ στην περιοχή μας έθεσε τόσο ο Γιώργος Δακής όσο και ο Γιάννης Παπαιορδανίδης



Το ζήτημα πολιτική γηςαναφορικά με τις εκτάσεις που κατέχει η ΔΕΗ στην περιοχή μας έθεσε τόσο ο Γιώργος Δακής όσο και ο Γιάννης Παπαιορδανίδης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.


Ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας αφού ζήτησε από τον Υπουργό να μεταφέρει στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό τη θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της Δ. Μακεδονίας για τη συνέχιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, αναφέρθηκε στο ζήτημα πολιτική γης και στα εδάφη που κατέχει η επιχείρηση στην περιοχή μας. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο όρος«πολιτική γης» καλύπτει σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο την πολιτική απόκτησης γης για δημόσιους σκοπούς, όπως συνέβη και στην περίπτωση της ΔΕΗ με την εξόρυξη του λιγνίτη. Η ειδοποιός διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι μεΝόμο του ΠΑΣΟΚ το 2001 αναιρέθηκε η διαδικασία επαναπόδοσης των εδαφών από τη ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες, με αποτέλεσμα σήμερα να παραμένουν στην κατοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Την παραπάνω θέση του κ. Δακή ενίσχυσε κατά την τοποθέτησή του και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Γιάννης Παπαϊορδανίδης, ο οποίος επεκτείνοντας το ζήτημα ανέφερε ότι περίπου 250.000 στρέμματα στην περιοχή μας δεν καλλιεργούνται. Ο κ. Παπαϊορδανίδης πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού προτύπου με έμφαση στο νέο αγροτοδιατροφικό μοντέλο.