Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Γ. Παπανδρέου: Εμφανίζεται συναινετικός και ανοιχτός στις προτάσεις της αντιπολίτευσης


«Δεν κάνω πίσω, δεν πάω σε εκλογές, δεν δέχομαι τη λάσπη». Με αυτές τις τρεις φράσεις ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθαρίζει τη στάση του και διευκρινίζει τις προθέσεις του λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις για το τετραετές πρόγραμμα της οικονομίας, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής. 
«Αποφασισμένος για τη σωτηρία της χώρας» δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου λίγο πριν λήξουν οι διαπραγματεύσεις. Αναγνωρίζει ότι η συζήτηση με τους εταίρους «δεν είναι εύκολη» για τον τρόπο χρηματοδότησης της οικονομίας το 2012. Τονίζει πως «όταν το στοίχημα είναι να σώσουμε τη χώρα, η μοναδική κόκκινη γραμμή είναι αυτή». Διαμηνύει προς το εξωτερικό ότι «δεν έχει δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να υποδεικνύει εκλογές» και σημειώνει ότι έχει αποδείξει πως δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, ούτε ζητά «άλλοθι και εξιλαστήρια θύματα».
Ειδικότερα, σε ότι αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για «σοβαρή και συστηματική διαπραγμάτευση», που έχει ως στόχο όχι μόνο τη μείωση του ελλείμματος, αλλά την επιβίωση της χώρας.
Ο πρωθυπουργός δηλώνει κατηγορηματικά ότι «η αναδιάρθρωση είναι εκτός συζήτησης», ενώ στην ερώτηση περί «αναδιάταξης του χρέους» σημειώνει ότι η κυβέρνηση «δεν μπαίνει σε δημόσια σεναριολογία».
Αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία και ερωτηθείς για το αν αναμένει ανάλογη κίνηση από τον κ. Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει πως «είναι η ώρα που οι στενά κομματικές αντιλήψεις πρέπει να πάνε στην άκρη και να προβάλει η εθνική ανάγκη. Έστω και αν είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας σε τέτοια στάση σοβαρότητας και ευθύνης από το σύνολο του πολιτικού συστήματος». Και προσθέτει πως «στη σημερινή μεγάλη δοκιμασία, που περνάει ο λαός, δεν μπορούμε πια να πορευόμαστε όπως στο παρελθόν. Μικρή σημασία έχει η τυπική μορφή με την οποία εκφράζεται η στήριξη σε μία εθνική προσπάθεια μπροστά σε έναν κίνδυνο χωρίς προηγούμενο. Σημασία έχει να αναλάβουμε όλοι απερίφραστα και με καθαρό τρόπο τις ευθύνες μας».
Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαν οι προτάσεις που περιέχονται στο «Ζάππειο 2» ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είμαστε ανοικτοί και σε όποια άλλη σκέψη δεν έχουμε εντάξει στον σχεδιασμό μας. Αρκεί να είναι ρεαλιστική. Και ο τελευταίος πολίτης αντιλαμβάνεται την πραγματική κατάσταση της χώρας και πως δεν υπάρχει χώρος για παροχολογία. Αυτή η νοοτροπία μας έφερε εδώ, στα πρόθυρα του γκρεμού. Είμαστε έτοιμοι να ενσωματώσουμε κάθε θετική και ρεαλιστική πρόταση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.»

www.bankingnews.gr