Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Γιατί η Άννα «τρώει πόρτα;»



Μπορεί η δήλωση της κας Άννας Διαμαντοπούλου, στην οποία παρομοίασε την κυβέρνηση με σπαρασσόμενο καράβι, να μην «έπαιξε» εχθές όσο του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει ότι ήταν μικρότερης πολιτικής αξίας.
Η κα Διαμαντοπούλου 1,5 χρόνο τώρα δεν μας έχει συνηθίσει σε προκλητικές δηλώσεις εκτός γραμμής. Ούτε η χθεσινή δήλωση ήταν τέτοια. Παρ' όλα αυτά δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργού. Απόδειξη πως παρά το ότι ανήκει στους λίγους υπουργούς με θητεία στο εξωτερικό, ως επίτροπος της χώρας μας στην ΕΕ και παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ιδιαίτερα τέτοιου είδους προσόντα, η κα Διαμαντοπούλου έχει «διωχθεί» στο «άχρωμο» υπουργείο Παιδείας.
Επίσης αν και η ίδια είχε αναλάβει, όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, να φτιάξει ένα σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, τώρα που βρίσκεται υπουργός στην κυβέρνηση στις αντίστοιχες συσκέψεις δεν καλείται σχεδόν ποτέ. Όμως οι συζητήσεις γίνονται βάση του δικού της προγράμματος.
Πολλοί εξηγούν ότι δεν έχει στέρεες επαφές με τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί στο ΠΑΣΟΚ αισθάνθηκαν να σνομπάρονται από την υπουργό. Μία περίπτωση είναι εκείνη της ειδικής γραμματέας του υπουργείου της κας Θάλειας Δραγώνα. Δεν ήταν μόνο «ακροδεξιοί κύκλοι» που είχαν αντιδράσει στις απόψεις και τις προτάσεις της κας Δραγώνα, αλλά και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η κα Διαμαντοπούλου όμως τη στήριξε μέχρι την παραίτηση της, προκαλώντας σε πολλούς δυσαρέσκεια.
Παρά ταύτα σε έναν επόμενο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός θα είναι δύσκολο να την παρακάμψει. Για πολλούς ήδη θεωρείται «πάγκος» της κυβέρνησης. Η υπομονή που έχει επιδείξει μέχρι τώρα, έχουν βελτιώσει τον πάλαι ποτέ στρυφνό του χαρακτήρα της. Άλλωστε ακόμα και στις συγχωνεύσεις σχολείων δεν συγκρούστηκε με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά κατάφερε να περάσει σχεδόν αναίμακτα το σχέδιο. Φυσικά οι «κολλητοί» του πρωθυπουργού ουδέποτε θα σταματήσουν να την αντιμετωπίζουν ως δελφίνο. Είναι αναμενόμενο. Κανείς δεν θέλει τον αντίπαλό του μες στα πόδια του.