Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Spiegel: Μυστική σύσκεψη στο Λουξεμβούργο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ


 
Spiegel: Μυστική σύσκεψη στο Λουξεμβούργο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ 
Μια είδηση-βόμβα δημοσιεύει στο πρώτο θέμα της η ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με την οποία, η κρίση χρέους της Ελλάδας, οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ και την υιοθέτηση εθνικού, νέου νομίσματος. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν μυστική σύσκεψη απόψε το βράδυ στο Λουξεμβούργο. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και οι συνεχείς διαμαρτυρίες των πολιτών οδηγούν τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής ιστοσελίδας, να σκέφτεται το ενδεχόμενο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. 

Θορυβημένη από το σχετικό σενάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε έκτακτη σύνοδο στο Λουξεμβούργο, που θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ. Εκτός από την έξοδο από την ευρωζώνη εξετάζεται και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

Εξαιτίας της σοβαρότητας του ζητήματος η συνάντηση κρατήθηκε μυστική, με τα οικονομικά επιτελεία των χωρών να παρίστανται. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε θα προσπαθήσει να μεταπείσει την Ελλάδα για να μην αφήσει την Ευρωζώνη.

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν είναι νομικά δυνατόν για τη χώρα μας, να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες. ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, πρόεδρος του Eurogroup, διέψευσε το δημοσίευμα, όμως τα ερωτήματα παραμένουν, όπως και ένας ξαφνικός πανικός στους κυβερνητικούς κύκλους...