Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Το Spiegel επιμένει....και με δεύτερο δημοσίευμα



Νεότερο δημοσίευμα του Christian Reiermann στο Spiegel-Online (23:03 ώρα Γερμανίας) με τίτλο «Κρίσιμη συνάντηση για την Ελλάδα συγκλονίζει την Ευρωζώνη» και υπότιτλο «Ανησυχία για το ευρώ: Σε μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο διεξάγονται – σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel-Online – διαβουλεύσεις για το μέλλον της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Οι χρηματαγορές αντέδρασαν νευρικά. Θα αποχαιρετίσει η Αθήνα την Ευρωζώνη;», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
Οι αγορές συναλλάγματος δέχτηκαν για μια ακόμα φορά πιέσεις όταν δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ του Spiegel-Online για σκέψεις της Ελλάδας να βγει από την Ευρωζώνη.
Η συνάντηση αρχικά διαψεύστηκε έντονα. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, καθώς και η ΕΕ αντέκρουσαν τα περί σχεδίων εξόδου από την Ευρωζώνη. Το Υπ. Οικονομικών στην Αθήνα αντέδρασε με αυστηρότητα. Σε ανακοίνωση Τύπου χαρακτήρισε τις πληροφορίες «αναληθείς», η δημοσιοποίησή τους μαρτυρεί «ακατανόητη ελαφρότητα» και πρόκειται για «προβοκάτσια». «Παρόμοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και υπηρετούν μόνο τους κερδοσκόπους», δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «ούτε ετέθη ούτε θα τεθεί». Εκπρόσωπος του Ζ.Κ. Γιουνκέρ διέψευσε τα περί κρίσιμης συνάντησης στο Λουξεμβούργο: «Αρνούμαι παντελώς ότι υπάρχει τέτοια συνάντηση, αυτά τα δημοσιεύματα είναι ψευδή». Και από τα Υπουργεία Οικονομικών της Ισπανίας, του Βελγίου και της Σλοβακίας ελέχθη ότι δεν είναι τίποτε γνωστό για μια τέτοια συνεδρίαση. «Δεν γνωρίζω τίποτε περί αυτού», δήλωσε εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν στις Βρυξέλλες. [...]
Ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών δεν σχολίασε το αν ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πήγε στο Λουξεμβούργο, ένας υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού δήλωσε: «Ναι, ισχύει». Σύμφωνα με τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων, μια πηγή της ΕΕ έκανε λόγο για τρία μέλη της ΟΝΕ, που είναι και μέλη του G8, δηλαδή τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Άλλο πρόσωπο δήλωσε ότι συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κρατών εκείνων που έχουν την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ, π.χ. η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φιλανδία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL-Online στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνεται και μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε σύντομο χρόνο. [...]
ΒΗΜΑ