Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Μεσοπρόθεσμο με 155 ψήφους ή εκλογές;

Μεσοπρόθεσμο με 155 ψήφους ή εκλογές;
Μεσοπρόθεσμο με 155 ψήφους ή εκλογές;
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος ανέλαβε το «στενό μαρκάρισμα» όλων των βουλευτών που δήλωναν επιφυλακτικοί για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Εθεσε τους πάντες προ των ευθυνών τους και πλέον το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και από τους 155.
"Η" 28/6

Τα «ρέστα της» παίζει η κυβέρνηση στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Ο νέος υπουργός Οικονομικών ανέλαβε το «στενό μαρκάρισμα» όλων των βουλευτών που δήλωναν το τελευταίο χρονικό διάστημα επιφυλάξεις. Επισήμως ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγούσε σε όλους τις επιπτώσεις από μία πιθανή καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Δηλαδή, τη χρεοκοπία της χώρας και την πτώση της κυβέρνησης. Ανεπισήμως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών άσκησε και προσωπικές πιέσεις στους βουλευτές, λέγοντάς τους ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν πρέπει να εμφανιστούν ως εκπρόσωποι των συντεχνιών που τους στηρίζουν.
Κατόπιν και των χθεσινών συναντήσεων με τον Αλ. Αθανασιάδη και το Θ. Ρομπόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν πλέον αισιοδοξία ότι στην αυριανή ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο θα πιάσουν τον αριθμό 155. «Και βλέπουμε», προσθέτουν με νόημα οι άνθρωποι του πρωθυπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί πως περιμένουν ότι θα υπάρξουν θετικές ψήφοι και από άλλες πλευρές του Κοινοβουλίου.
Από εκεί και πέρα, και παρότι το ΠΑΣΟΚ δε θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, είναι σαφές πως όποιος βουλευτής του κόμματος διαφοροποιηθεί θα τεθεί αυτόματα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Πλειοψηφία
Και αν η πλειοψηφία πέσει πολύ, κάτω από τους 153 ή 152 βουλευτές, τότε καμιά εξέλιξη δεν θα μπορεί να αποκλειστεί. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να επιλέξει το δρόμο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, έχοντας, όμως, εξασφαλίσει την πέμπτη δόση του δανείου.
Οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου εμφανίζονται αποφασισμένοι, είτε να εφαρμόσουν το Μεσοπρόθεσμο, αν κερδίσουν τις ψηφοφορίες με τους όρους που θέτουν, είτε να ζητήσουν τη λαϊκή εντολή ώστε όλοι να αναλάβουν πλέον τις ευθύνες τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι πιέσεις φαίνεται να αποδίδουν, οι περισσότεροι βουλευτές ετοιμάζουν τη στροφή τους και στο στρατηγείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φοβούνται πλέον τους σιωπηλούς, οι οποίοι δεν δίνουν στοιχεία για τη στάση που πρόκειται να κρατήσουν, ούτε και όταν ερωτούνται ευθέως από το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Β. Έξαρχο.
Σε επιφυλακή
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να είναι συνεχώς στη Βουλή μέχρι να ολοκληρωθούν οι κρίσιμες ψηφοφορίες και έχει επισημάνει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, την ανάγκη να μη φορτιστεί το κλίμα στην πλατεία Συντάγματος. Γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι βουλευτές του να νιώσουν και τη συναισθηματική πίεση που προκαλούν οι εντάσεις και τα επεισόδια
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=111487171