Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Όχι στο Μεσοπρόθεσμο




Συντονιστείτε στο web zougla radio και παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή και αναμένοντας πρωτοφανείς λαϊκές κινητοποιήσεις κατά την 48ωρη γενική απεργία, την πρώτη μετά τη Μεταπολίτευση, το κύμα αντίδρασης κατά της κυβερνητικής πολιτικής διογκώνεται ολοένα και περισσότερο.

Με βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως οι Θ. Ρομπόπουλος, Α. Αθασιάδης, Π. Κουρουπλής, και Τ. Αντωνίου, να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην το ψηφίσουν, με συνταγματολόγους να χαρακτηρίζουν την κυβερνητική πολιτική ως «πραξικόπημα» και με πολιτικούς της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για πολιτικό και οικονομικό «ολοκαύτωμα», η ερχόμενη εβδομάδα προμηνύεται θυελλώδης.

«Πραξικοπηματική» εξουσία ασκείται στην Ελλάδα


Άκυρες και ανυπόστατες είναι οι συμβάσεις που συνήψε το ελληνικό Δημόσιο με την τρόικα, καθώς παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα που εγγυώνται το Σύνταγμα, το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, τονίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασσιμάτης, και χαρακτηρίζει την εξουσία που ασκείται στην Ελλάδα ως «πραξικόπημα».

Η Δανειοδοτική Σύμβαση, το Μνημόνιο και η Συμφωνία έγκρισης του Δ.Ν.Τ. αποτελούν μία ενιαία σύμβαση, που υπογράφεται από την Ελληνική Δημοκρατία, τις 16 χώρες της ευρωζώνης και στην τρίτη περίπτωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Κασσιμάτης, με τη σύμβαση αυτή επιβάλλονται απαράδεκτοι όροι που οδηγούν σε παραίτηση από την εθνική κυριαρχία και την εθνική κληρονομιά, παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές της συνταγματικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμότητας.

Όπως ορίζει το Σύνταγμα, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, οι συμβάσεις αυτές έπρεπε να κυρωθούν ως «διεθνείς συμβάσεις» από τη Βουλή των Ελλήνων με πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών, δηλαδή με 180 βουλευτές.

Aκούστε τι δήλωσε στη zougla.gr ο κ. Κασιμάτης

Όμως, μέχρι σήμερα, η σύμβαση όχι μόνο δεν έχει κυρωθεί, αλλά με ειδικό νόμο της κυβέρνησης Παπανδρέου (το ν. 3847/2010) ορίζεται παράνομα, όπως επισημαίνει ο κ. Κασσιμάτης, ότι θα εφαρμόζεται από την ημέρα της υπογραφής τους χωρίς κύρωση.


Με βάση τις ανυπόστατες συμβάσεις, η εξουσία που ασκείται στην Ελλάδα είναι παράνομη, αφού βρίσκεται εκτός Συντάγματος, εκτός Διεθνούς Δικαίου και εκτός νόμου, υπογραμμίζει ο καθηγητής, χαρακτηρίζοντάς την ως «πραξικόπημα».

«Η επιβολή στην Ελλάδα των όρων που παραβιάζουν το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως του όρου παραίτησης από τις ενστάσεις εθνικής κυριαρχίας ''άνευ όρων και αμετακλήτως'' αποτελεί άσκηση οικονομικής και πολιτικής βίας, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης, του 1969» αναφέρει σε άρθρο του ο κ. Κασσιμάτης.

Στα ίδια συμπεράσματα έχει καταλήξει και ο καθηγητής πολιτικής Δικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Μπέης, ο οποίος μάλιστα έχει καλέσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, να παρέμβει, ώστε να αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα.


Μαθηματικά βέβαιη η καταστροφή με το Μεσοπρόθεσμο

Απορία και έντονο προβληματισμό για τις προθέσεις όσων τάσσονται υπέρ του Μεσοπρόθεσμου προκαλούν τα στοιχεία που προβλέπουν με μαθηματικό τρόπο δραματική επιδείνωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας που ισοδυναμεί με καταστροφή.

Όπως αποκαλύπτει ο οικονομολόγος Κώστας Καζάκης, ακόμη κι αν οι όροι και προϋποθέσεις που έχουν τεθεί επιτευχθούν, το 2015 το δημοσιονομικό έλλειμμα θα επιστρέψει στα ίδια επίπεδα με το 2009, το δημόσιο χρέος, από 328 δις που ήταν το 2010, θα ανέλθει στα 350 δις, ενώ η εκτίναξη του ποσού που θα πληρώνεται για τόκους, από τα 12 δις στα 31 δις και στα 45-50 το 2020, θα αποτελειώσει οριστικά την ελληνική οικονομία.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Καζάκης, οι προβλέψεις ανήκουν στους ίδιους τους εμπνευστές του Μεσοπρόθεσμου και βασίζονται στις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, δηλαδή την εξεύρεση 28 δις από τη φορολογία και 50 δις από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr ο διακεκριμένος οικονομολόγος




Ομιλία-καταπέλτης του Μίκη Θεοδωράκη

Με χειμαρρώδη και αφοπλιστικό τρόπο ο Μίκης Θεοδωράκης, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, παρά τα εμπόδια που προέβαλε ο δήμος της πόλης, βροντοφώναξε με περίσσιο θάρρος συνθήματα κατά του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και της κυβέρνησης.

«Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, οδηγοί της ελπίδας τα νιάτα της Ελλάδας, που ξεχύθηκαν στις πλατείες από το Σύνταγμα ως τον Λευκό Πύργο, φωνάζοντας ''ΟΧΙ στο Μνημόνιο'', ''Έξω η Τρόικα'', ''Κάτω η κυβέρνηση της μειοδοσίας και του ξεπουλήματος''».

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης μίλησε για τα εθνικά θέματα, το σχέδιο Ανάν, για τη δανειακή σύμβαση, και για τους πολιτικούς. «Δεν νομίζω ότι υπήρξε στο παρελθόν άλλη ιστορική περίοδος με τόσους πολλούς και ισχυρούς ραγιάδες έτοιμους να πουλήσουν τον λαό αντί πινακίου φακής. Για μια καρέκλα, για μια θέση, για έναν μισθό, για ένα αξίωμα. Για ένα παμφάγο ''Εγώ'', αδιάφορο μπροστά στον πόνο του λαού και στο ξεπούλημα της πατρίδας».

Ακούστε τη θυελλώδη ομιλία του Μίκη στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.


Για πολιτικό, οικονομικό και εθνικό «Ολοκαύτωμα» κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Παναγιώτης Λαφαζάνης, το οποίο, όπως υποστηρίζει, λεηλατεί και καταδικάζει στον μαρασμό μία ολόκληρη χώρα.


Ως κοινωνικά άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό χαρακτηρίζει το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης.

Όπως τονίζει, το πρόγραμμα τροφοδοτεί την ύφεση και «στεγνώνει» την αγορά, σε μία εποχή που το 25% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και η ανεργία βρίσκεται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο 16,2%.

«Ο λογαριασμός του μεσοπρόθεσμου δεν βγαίνει. Αντιθέτως, θα επιφέρει νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις, θα στεγνώσει την αγορά, θα εκτινάξει την ανεργία, θα επιτείνει την ύφεση και θα εξουθενώσει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα της χώρας. Θα πλήξει τους συνεπείς φορολογούμενους και θα αφήσει στο απυρόβλητο τους φοροφυγάδες και τους έχοντες και κατέχοντες».


Άγνωστο παραμένει αν όλοι οι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ νομού Κοζάνης Α. Αθανασιάδης, δηλώνει στη zougla.gr ότι αν δεν αποσυρθούν ορισμένες διατάξεις για την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων, δεν πρόκειται να το ψηφίσει.