Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς

Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς
Οσοι τυχόν ανέμεναν από το νέο υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο να σηματοδοτήσει κάποια αλλαγή πολιτικής και να ακυρώσει τουλάχιστον ορισμένες από τις επώδυνες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο φορολογικό πακέτο που είχε καταρτίσει ο προκάτοχός του Γ. Παπακωνσταντίνουδιαψεύστηκαν οικτρά.
Οι τροποποιήσεις τις οποίες, όντως, αποφάσισε να επιφέρει ο νέος «τσάρος» της οικονομίας στο λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής στην πραγματικότητα προβλέπουν τα ίδια και ακόμη πιο επαχθή φορολογικά μέτρα.
Είναι αξιοσημείωτο, μεταξύ άλλων, ότι το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς επεκτείνεται και σε ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ, ώστε να σταλεί πιο καθαρά το νέο κοινωνικό μήνυμα που επαγγέλλεται ο κ. Βενιζέλος.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών επέλεξε να απευθύνει, από το βήμα της Βουλής και την ώρα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, μια ενδιαφέρουσα ομιλία, με αξιόλογα επιχειρήματα, με την οποία προσπάθησε να δώσει την εικόνα μιας νέας κυβέρνησης, που φέρει το δικό του κοινωνικό, πολιτικό στίγμα και η οποία στέκεται κοντά στον πολίτη, αναγνωρίζοντας τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο δεν έκανε τίποτα προκειμένου να ανακουφίσει τον κόσμο αυτόν από τα βάρη, αλλά, αντίθετα, του προσθέτει και νέα.
Πλανάται πλάνην οικτράν ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εάν πιστεύει ότι με τη ρητορική του θα αντιστρέψει το κλίμα και θα εξαπατήσει την κοινή γνώμη, που υφίσταται τις συνέπειες της πολιτικής του Μνημονίου.
Καλά τα λόγια και η επιχειρηματολογία υπέρ του πολίτη, σημαντική για τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο ηεσωκομματική επιτυχία να ρίξει τον πρωθυπουργό στη σκιά του, όμως χρειάζονται έργα για την ελάφρυνση της κοινωνίας και την ανάκαμψη της οικονομίας, τα οποία, δυστυχώς, δεν βλέπουμε.
ΕΤ