Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος



Αθήνα
Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην άτυπη μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αναμένεται να ενσωματωθούν προτάσεις που κατέθεσαν οι υπουργοί, καθώς και τουλάχιστον δύο προτάσεις της ΝΔ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ψήφισή του δεν πρόκειται να γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης ότι το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποιες αστοχίες στην εφαρμογή του μνημονίου, καθυστέρηση την οποία απέδωσε στην ύφεση της οικονομίας. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στους στόχους της και εκτίμησε ότι δεν τίθεται ζήτημα μη στήριξης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει και το αυτομαστίγωμα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ενσωματώσει δύο προτάσεις της ΝΔ, και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν στην «εργασιακή εφεδρεία», και στην παροχή κινήτρων για την επανεισαγωγή κεφαλαίων, την οποία προτίθεται να συνδυάσει με την αγορά, με τα κεφάλαια αυτά, ελληνικών ομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε το υπουργικό Συμβούλιο ότι η 5η δόση θα καταβληθεί κανονικά, αλλά η συνολική λύση για τη νέα δανειακή διευκόλυνση της χώρας, το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, το ευρωομόλογο και άλλες αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, μάλλον θα μετατεθούν στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου. Στη Σύνοδο, πάντως, του Ιουνίου, όπως είπε ο υπουργός «πάμε με τσαγανό».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι έπεισε την «τρόϊκα» να αποδεχθεί το κείμενο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, όπως αυτό θα προκύψει ύστερα από τις συζητήσεις που θα έχει η κυβέρνηση με τους φορείς και τα κόμματα, με τα οποία θα ζητηθεί πιθανότατα, να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία.
http://magnumpatra.blogspot.com/2011/06/blog-post_3896.html