Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση έβαλε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, που βρίσκονται στο Aa2, επικαλούμενος τις προκλήσεις για την οικονομική ανάπτυξη, την πιθανότητα αύξησης του κόστους δανεισμού της και το ρίσκο που ενέχει η εφαρμογή της «απαραίτητης πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Δεν ειναι τυχαίο που το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αγορές παρακολουθούν στενά τα spreads και τα CDS της Ιταλίας, αν και βρίσκονται σε ανεκτα ακόμα επίπεδα.

Ο οίκος αναφέρει πως η Ρώμη πρέπει να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταπολεμήσει μεταξύ άλλων τις «ακαμψίες στην αγορά εργασίας» που έχουν φρενάρει την ιταλική ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία.
Η χρονική στιγμή δεν είναι καθόλου τυχαία.

Οι πιέσεις της Ευρώπης για συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτων σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης βρίσκει την αντίδραση των οίκων.

Ως γνωστών, επόμενη χώρα μετά την Ισπανία, είναι η Ιταλία. Οι οίκοι τώρα, αφήνουν στην άκρη προς το παρόν την Ισπανία και πανε ένα βήμα παραπέρα,αφού το πρόβλημα της Ιταλίας λέγεται ότι είναι όσο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλιας και της Ισπανίας μαζί!

Η Moody’s αναφέρει επίσης πως θα λάβει υπόψη το κατά πόσο υπάρχουν κίνδυνοι για την Ιταλία από τις αλλαγές στις συνθήκες χρηματοδότησης των οικονομικών της Ευρωζώνης.

http://poylatrella.blogspot.com/2011/06/blog-post_6974.html