Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Mείζον πρόγραμμα πασοκικής επιμόρφωσης


ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΜΑΘΗΜΑ 1ο : «…ΠΑ.ΣΟ.Κ…»
Ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα της «Μείζονος Επιμόρφωσης». Κάτω από το βαρύγδουπο τίτλο της κρύβεται η ωμή πραγματικότητα. Τα κοινοτικά κονδύλια πρέπει να αξιοποιηθούν και η εκπαιδευτική πράξη οφείλει να προσαρμοστεί στις διαδικασίες απορρόφησής τους. Τα επιμορφωτικά κέντρα της «μείζονος επιμόρφωσης» λειτουργούν σε άλλες σφαίρες, σε μια εικονική πραγματικότητα. Εδώ τίποτα δεν ακούγεται γιασυγχωνεύσεις σχολείων, για την εκπαίδευση που επαιτεί κονδύλια λειτουργίας, για την κατάργηση της μετεκπαίδευσης, του ολοήμερου, της δεύτερης ξένης γλώσσας, για τους διορισμούς που δε θα γίνουν, για τα κοινοτικά κονδύλια που αξιοποιούνται για μια αδιανόητη προπαγάνδα τύπου δικτατοριών Λατινικής Αμερικής.
Οι «επιμορφούμενοι» ανοίγουν τα βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και μαθαίνουν για ένα νέο σχολείο όπου παρέχεται : « Δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους. Κεντρική προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. Η εκπαίδευση παραμένει προτεραιότητα στον προϋπολογισμό !!!!!...».
Η εισαγωγή του «εκπαιδευτικού υλικού» του προγράμματος της Μείζονος Επιμόρφωσης, είναι ένα συνονθύλευμα κούφιων λόγων και εντυπωσιακών κενολογιών. Αναμενόμενο. Δεν προξενεί καμία έκπληξη σε κανέναν (Επιφυλασσόμαστε να το σχολιάσουμε σε επόμενη ανακοίνωση). Αυτό όμως που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο είναι η ευθύτατη αναφορά σε πρόγραμμα κομμάτος.
Από πού άντλησαν το δικαίωμα τα κομματικά ανδρείκελα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου να χρησιμοποιήσουν κονδύλια που εκταμιεύτηκαν με, υποτιθέμενο, σκοπό την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για να ασκήσουν άθλια κομματική προπαγάνδα;
Καλούμε τους συλλόγους εκπ/κών Π.Ε. και τη Δ.Ο.Ε. να καταδικάσουν την αήθη ενέργεια της Υπουργού Παιδείας και των υπαλλήλων της και να ζητήσουν την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου προπαγανδιστικού εγχειριδίου.
Ουσιαστική επιμόρφωση μπορεί να υπάρξει με τον κεντρικό συντονισμό των επιμορφωτικών δράσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης καθώς και με την πλήρη επαναλειτουργία της Μετεκπαίδευσης για όλους τους εκπαιδευτικούς. Η «επιμόρφωση» με την ευκαιριακή χρήση κοινοτικών κονδυλίων είναι αποσπασματική, δίχως εκπαιδευτικό σχεδιασμό και περιεχόμενο.
Σε καμία περίπτωση δεν ανεχόμαστε να είναι στυγνή προπαγάνδα.
Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. των συλλόγων «Αθηνά» και «Αριστοτέλης»