Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Οι πανηγυρισμοί Άρθρο της 'Αννας 23-07-2011.



Πρωτα ο πολίτης
Αν πρέπει να πανηγυρίσουμε ότι   θα «υπάρχουν δανεικά» για να καταβάλλονται, απρόσκωπτα,   μισθοί και  συντάξεις, από το δεύτερο μεγάλο δάνειο, που –κατ’ αρχήν-αποφασίστηκε  χτες από τους εταίρους και το ΔΝΤ, ας το κάνουμε.  Αν ακόμη πρέπει να πανηγυρίσουμε  ότι θα έχουμε να πληρώσουμε το νέο δάνειο -και τα ρέστα από το προηγούμενο, που ακόμη δεν έχουν καταβληθεί- με μειωμένο επιτόκιο και μεγαλύτερο  χρόνο αποπληρωμής, ας το κάνουμε και αυτό. Ετσι όπως κατάντησε η ελληνική οικονομία από άθλιους, δημαγωγικούς και σκανδαλώδεις  χειρισμούς μιας τριακονταετίας, φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε «επιτυχία» την ελεημοσύνη εταίρων και συμμάχων, με το αζημίωτο και,  επί πλέον, να πανηγυρίζουμε!
 Φυσικά, η «επιλεκτική χρεωκοπία», την οποία είχε αναγγείλει στους TIMES της Νέας Υόρκης  η κ.Μέρκελ, είναι εδώ. Δεν θα χάσουν τέτοια  ευκαιρία  οι οίκοι αξιολόγησης, ενώ εμείς θα ελπίζουμε ότι  ο κ. Τρισέ θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, κρατώντας ανοικτή την στρόφιγγα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Αυτό, που  έμεινε κρυμμένο  πίσω από  τα σφιχτά χαμόγελα της επίσημης φωτογραφίας, είναι το νέο μνημόνιο, το οποίο  θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή με τη γνωστή εμπειρία του προηγούμενου. Τηλεοπτικά, αποδόθηκε η επίτευξη της συμφωνίας του γαλλογερμανικού δίδυμου ως «νίκη». Όμως  ξεχάστηκε το πραγματικό πρόσημό της: «Πύρρειος», γιατί εκεί θα εκπέσει,  αν στο επόμενο τρίμηνο η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου δεν κατορθώσει να βάλει μπροστά τη μηχανή της ανάπτυξης.  Στους προηγούμενους 22 μήνες τα αποτελέσματα είναι απελπιστικά.
Φυσικά, στο νέο μνημόνιο δεν πρόκειται να παραληφθούν οι όροι- τους επέβαλαν Φιλανδοί και Ολλανδοί- για  να δοθούν   «εγγυήσεις»  στους εταίρους που θα παράσχουν βοήθεια.  Ποιες «εγγυήσεις»;  Είτε εμπράγματες , είτε… χειροπιαστές ως επιλογή από τη λίστα  της ιδιωτικοποίησης της  δημόσιας περιουσίας ,που η κυβέρνηση έχει ήδη, με τυμπανοκρουσίες, ανακοινώσει. Τόση φερεγγυότητα μας αναγνωρίζουν οι εταίροι μας και τόσο μετράει και η ελληνική αξιοπρέπεια.
Αυτή την ώρα δεν είναι γνωστοί οι όροι για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.  Και ούτε θα γίνουν,  στις επόμενες μέρες. Απλά, θα κληθεί ο πρωθυπουργός, όπως και τη προηγούμενη φορά να προσυπογράψει όσα θα έχουν ετοιμαστεί από τη τρόϊκα των δανειστών μας.  Αλλά υπάρχει, έστω και ένας Ελληνας,  που να  αμφιβάλλει  ότι  οι νέοι όροι  θα είναι σκληρότεροι από εκείνους του πρώτου δανείου; Η λιτότητα που σήμερα βιώνουμε θα …επαυξηθεί από τη νέα λιτότητα, που  θα φέρει και τον τίτλο «της επιλεκτικής χρεωκοπίας» της ελληνικής οικονομίας. Να δείτε πώς θα παγώσουν τα χαμόγελα «των πανηγυρισμών»  εντός ολίγου…