Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές μισθών και κλείσμο ΔΕΚΟ προβλέπει το νέο Μνημόνιο - «Επιθετικές» αποκρατικοποιήσεις ζητά η Τρόικα για να εισπραχθούν φέτος τα 5 δισ


«Λουκέτο» σε μια σειρά από Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μετά από 12 μήνες «εργασιακής εφεδρείας» αλλά και νέες περικοπές στο μισθολογικό κόστος, φέρνει η 4η επικαιροποίηση του Μνημονίου.
Ταυτόχρονα,  η κυβέρνηση καλείται  να «τρέξει» τις  μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει αλλά και να εφαρμόσει τις αποκρατικοποιήσεις που θʼ ανάσουν κατά 50 δις. ευρώ το δημόσιο χρέος των 340 δις. ευρώ.
Το 2011, το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί για έσοδα 5 δις. ευρώ από τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.
Εξ αυτών τα 1,7 δισ. θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί έως το Σεπτέμβριο, ενώ   άλλα 3,3 δισ. στο τελευταίο  τρίμηνο. Από τον Οκτώβριο, δηλαδή και μέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να εισπράττει 1,1 δισ. κάθε 30 μέρες!
Στην έκθεση της, η Ε.Ε. καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε «επιθετικές» αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή να προχωρήσει σε  πώληση του συνόλου των μετοχών μίας εταιρίας.
Για την Κομισιόν η ελληνική κυβέρνηση είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τα πλουσιότερα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων, που περιέχουν εγγεγραμμένες και μη εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, παραχωρήσεις και βιώσιμη εμπορικά ακίνητη περιουσία (κτίρια και γη).
Τα περισσότερα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, δεν έχουν δημιουργήσει σημαντικά έσοδα ενώ οι δημόσιες επιχειρήσεις με ελλείμματα αποτελούν πηγή κόστους -και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Ε.Ε η ιδιωτικοποίησή τους θα συμβάλει στη μείωση του χρέους με σχεδόν μικρή επιβάρυνση σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα.
Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προωθήσουν την οικονομική δραστηριότητα και τις ξένες επενδύσεις.
Για την Τρόικα πάντως, επείγει η σύσταση και λειτουργία του νέου ταμείου δημόσιας περιουσίας.
Στον μισθολογικό τομέα, το νέο Μνημόνιο προτάσει την αναμόρφωση του μισθολογικού κόστους αλλά και την μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ .
Μάλιστα στο χωρίο όπου αναφέρεται στο θεσμό της μισθωτής εφεδρείας όπου οι υπάλληλοι θα πληρώνονται με το 60% του αρχικού μισθού.
Αναφέρει συγκεκριμένα το ενδεχόμενο απολύσεων αν μετά από 12 μήνες μισθωτής εφεδρείας ο δημόσιος οργανισμός όπου υπηρετούσαν οι υπάλληλοι ή κάποιος άλλος δημόσιος φορέας δεν θα μπορέσει να τους απορροφήσει .
Σε ότι αφορά την μείωση του μισθολογικού κόστους σημ,αντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το ενιαίο μισθολόγιο, η εφαρμογή του οποίου  θα ξεκινήσει από τον  Σεπτέμβριο και σταδιακά σε ορίζοντα τριετίας θα φέρει τα επίπεδα μισθών του δημοσίου σε αυτά του ιδιωτικού τομέα .
Έμφαση δίνεται  στην προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει για την μείωση του δημόσιου τομέα καθώς υπό επανεξέταση βρίσκονται 1.500 δημόσιοι φορείς.
Η αρχή θα γίνει από τα μέσα Αυγούστου με 77 δημόσιους οργανισμούς οι οποίοι έχουν ήδη επιλεγεί ( ανάμεσα τους βρίσκονται η ΚΕΔ, Η ΕΤΑ, ο ΟΔΔΥ, ο ΕΟΜΜΕΧ, το ΙΓΜΕ, ο ΟΣΚ, το ΕΘΙΑΓΕ, κα)  για κλείσιμο ή και συγχώνευση.
Στην ίδια λίστα βρίσκεται και 11 μεγάλες δημόσιες εταιρίες μεταξύ των οποίων και η κρατική τηλεόραση, στις οποίες θα γίνουν περικοπές και συγχωνεύσεις .

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr