Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Κρίσεις διευθυντών … και άλλες …. καλοκαιρινές ιστορίες.



ΔΑΚΕ Π.Ε.  Γ΄ΑΘΗΝΑΣ                                                        
                                                                                                       ΙΟΥΛΙΟΣ 2011
Κρίσεις διευθυντών … και άλλες …. καλοκαιρινές ιστορίες. 
Ανακοινώθηκαν με πολλή σπουδή οι  αξιολογικοί πίνακες των υποψηφίων Διευθυντών σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας. 
Με μια μόνο ματιά στη βαθμολογία των υποψηφίων βγάζει κανείς  αβίαστα τα συμπεράσματά του.  
 Τα τυπικά προσόντα, οι ικανότητες, η αποτίμηση του έργου  και η προσωπικότητα των υποψηφίων αγνοήθηκαν, ενώ οι πληροφορίες από παρατρεχάμενους, η εμπάθεια ο κομματισμός και η «ημετεροκρατία» επικράτησαν στους κρίνοντες.
Κλήθηκαν οι συνάδελφοι να δώσουν «προφορικές εξετάσεις» εν μέσω καλοκαιριού (άριστος προγραμματισμός της ηγεσίας του Υπουργείου) και τους πνίγει μαζί με την ζέστη και η αδικία όταν διαβάζουν τους πίνακες, γιατί ο κάθε συνάδελφος γνωρίζει πολύ καλά και το πώς απάντησε,  αλλά και την προσωπικότητα και την δουλειά αρκετών υποψηφίων .
Είναι αλήθεια πως οι υποψήφιοι που πρόσκεινται στον κυβερνητικό συνδυασμό, σχεδόν στο σύνολό τους, ήταν πολύ καλά διαβασμένοι και αρίστευσαν (τυχαίο…δεν νομίζουμε).  Οι υπόλοιποι υποψήφιοι που δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά, μπορούν μετά από τέσσερα χρόνια να προσπαθήσουν πάλι, αφού στο μεταξύ έχουν φροντίσει να μάθουν το μυστικό της επιτυχίας.
Τελικά από τα στημένα παιχνίδια στον αθλητισμό (με στημένους διαιτητές και προαποφασισμένες βαθμολογίες), περάσαμε σε παρόμοιες καταστάσεις στον χώρο της παιδείας (μέλη του συμβουλίου που βαθμολογούσαν ανάλογα με τις συμπάθειές τους ή τις αντιπάθειές τους και άλλα μέλη που είχαν προαποφασίσει πριν γίνει η συνέντευξη τον βαθμό που θα έβαζαν).   
Προκαλούμε τη διοίκηση να  δώσει στον κάθε ενδιαφερόμενο, εφ’ όσον το ζητήσει, τα μαγνητοφωνημένα   πρακτικά της συνέντευξής του και εάν το επιθυμεί ο ίδιος να δούνε  και το φως της  δημοσιότητας. Αλλιώς και τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά θα μείνουν ως άλλη μία κίνηση εντυπωσιασμού, στην επικοινωνιακή καταιγίδα του Υπουργείου, που χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι στην προώθηση των «ημετέρων»   και στην καρατόμηση των αντιπάλων.
Ύποπτος, αυταρχικός και αντισυναδελφικός είναι ακόμη και ο ρόλος των αιρετών της παράταξης των «Παρεμβάσεων», οι οποίοι αυθαίρετα ή  δεν βαθμολογούσαν καθόλου βάζοντας παύλα ή  μετέτρεψαν το συμβούλιο επιλογής Διευθυντών σε πειθαρχικό συμβούλιο μοιράζοντας ποινές που οι ίδιοι είχαν προαποφασίσει και ανακοινώσει (βαθμολογούσαν με 3), παίζοντας το ρόλο των σκληρών τιμωρών, χωρίς μάλιστα να έχουν το δικαίωμα απολογίας και υπεράσπισης οι θιγόμενοι, Τελικά και το 3  εξυπηρετούσε την πλειοψηφία του συμβουλίου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, γιατί  απ’  ότι φαίνεται,  ο βαθμός 3 μπήκε  σε συναδέλφους που και το συμβούλιο  ήθελε βαθμολογικά να «κοντύνει». Μάλιστα όπου δεν έφτανε η «καρατόμηση»   των «Παρεμβάσεων» έσπευδαν να ψαλιδίσουν ακόμη περισσότερο  και τα υπόλοιπα μέλη, έως ότου οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι να φθάσουν στα επιθυμητά χαμηλά επίπεδα βαθμολογίας.  Αλλά και η περιβόητη παύλα που έβαλαν οι αιρετοί των «Παρεμβάσεων» στους υπόλοιπους υποψηφίους  και πανηγυρίζουν δήθεν γι’ αυτό, δεν είναι τίποτε άλλο παρά  « χοντρό δούλεμα» για τους συναδέλφους και  «παιχνίδι με την εξουσία», αφού άφησαν εν  λευκώ τη διοίκηση  μόνη της, ελεύθερη  και ανεπηρέαστη  «να παίζει όπως ήθελε» και να υλοποιήσει τους υπολογισμούς της. (τυχαίο και αυτό … δεν νομίζουμε… πολλές συμπτώσεις έχουν συσσωρευτεί σε αυτό το συμβούλιο).
          Δεν είναι τυχαίο ακόμη, ότι το συμβούλιο   απέρριψε αιτήματα  συναδέλφων για εξαίρεση των αιρετών των «Παρεμβάσεων», αν και είχαν  παράνομα προαποφασίσει και προαναγγείλει τη βαθμολόγηση που θα έβαζαν,  δηλαδή παύλα ή 3.
Αλήθεια τι ενέργειες έκανε η πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου να διαφυλάξουν την νομιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία του  Συμβουλίου Επιλογής, από την σωρεία των παρανομιών και των λαθών που ουδέποτε διορθώθηκαν;  
Καλούμε  όλους τους συναδέλφους να αντιδράσουν με κάθε νόμιμο τρόπο στα παιχνίδια διακωμώδησης των συμβουλίων επιλογής Διευθυντών και να διεκδικήσουν  την αξιοπρέπεια και το κύρος  του θεσμού  και των εκπαιδευτικών.
Δυστυχώς η ανικανότητα και ο παραλογισμός προέρχονται και από το Υπουργείο Παιδείας που το τελευταίο διάστημα έχει χάσει κάθε σοβαρότητα και βρίσκεται σε σύγχυση στέλνοντας καθημερινά αντικρουόμενες εγκυκλίους. Είναι ξεκάθαρο ότι η διαδικασία της επιλογής των Διευθυντών στερείται νομιμότητας εφ’ όσον έγινε κατά παράβαση του Ν. 3848/2010 ο οποίος όριζε σαφώς ότι προηγούνται οι επιλογές των Σχολικών Συμβούλων και έπονται οι επιλογές των Διευθυντών.
Συνέπεια αυτής της παρανομίας είναι να προσπαθεί το Υπουργείο με ακόμη μεγαλύτερες παρανομίες και αντισυνταγματικές ανακοινώσεις να διορθώσει τα αδιόρθωτα. Έτσι ενώ η διαδικασία των επιλογών είναι στο τέλος και σε αρκετά ΠΥΣΠΕ στην περιφέρεια έχει ολοκληρωθεί, ν’ ανακοινώνει με δελτίο τύπου ο  αιρετός της ΠΑΣΚ κ. Μπράτης ότι όσοι τοποθετηθούν ως Διευθυντές αποκλείονται από την διαδικασία των Σχολικών Συμβούλων και όσοι έχουν δηλώσει σχολεία να  ανακαλέσουν!
 Όχι μόνο παραβίασαν τον δικό τους νόμο που ψήφισαν πρόσφατα, αλλά συνεχίζουν να παρανομούν εφ’ όσον εντελώς αντισυνταγματικά αποκλείουν  την διεκδίκηση για βελτίωση θέσης όπως ρητά ορίζουν όλοι οι νόμοι και ο ν.3848/2010.
Με νέα εγκύκλιο παγώνει η διαδικασία της επιλογής Διευθυντών σχολικών μονάδων μέχρι να ερμηνευθεί ο νέος «χρησμός» που έδωσε το Υπουργείο σχετικά με την επιλογή των Σχολικών Συμβούλων. Θα ήταν αρκετά διασκεδαστικό να παρακολουθεί κανείς τους μεγάλους μάνατζερ του Υπουργείου να δίνουν ρεσιτάλ ηγεσίας, αν αυτό δεν αφορούσε τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.   
 
 
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ξέρας Δημήτρης                                                          Ριζικός  Γρηγόρης