Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η επικίνδυνη, ανερμάτιστη και γεμάτη αυθαιρεσίες κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Παιδείας συνεχίζεται…

Σε περίπου ένα μήνα θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά 2011-12 και η Παιδεία στην πατρίδα μας «φλέγεται». Όλα βρίσκονται σε φάση «διάλυσης» και κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Το Υπουργείο Παιδείας με εγκυκλίους (που αναιρεί η μία την άλλη), με διευκρινιστικές (που προκαλούν σύγχυση) και με προφορικές εντολές (που δεν έχουν νομική ισχύ στη δημόσια διοίκηση), καταλύει καθημερινά κάθε έννοια αξιοκρατίας, νομιμότητας και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  και τα στελέχη της  αυθαιρετούν και εμπαίζουν τους εκπαιδευτικούς «κλείνοντας τα αφτιά» στις δίκαιες διαμαρτυρίες τους για το «αλαλούμ» που η ίδια δημιουργεί καταστρατηγώντας τους νόμους που έχει ψηφίσει (3848/20120).
Τα προβλήματα και τα ερωτήματα πολλά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και λύσης:
•    Με παλαιοκομματικούς όρους του παρελθόντος στερούν το δικαίωμα σε εκπαιδευτικούς να διεκδικούν θέση Σχολικού Συμβούλου, διότι έχουν συμμετάσχει στις διαδικασίες επιλογής Δ/ντών σχολικών μονάδων.
•    Οι επιλογές σχολικών συμβούλων είναι άγνωστο ακόμη πότε θα ξεκινήσουν και πότε θα ολοκληρωθούν. Η διαδικασία βρίσκεται εκτός χρονικών ορίων που θέτει ο νόμος.
•    Ορισμένα μέλη υπηρεσιακών συμβουλίων επιλογής Δ/ντών, επελέγησαν με κομματικά και μόνον κριτήρια (χωρίς να έχουν την απαραίτητη παιδαγωγική και διοικητική γνώση), με σκοπό να εκτελούν «συγκεκριμένες εντολές». Με τον τρόπο αυτό,  μέσα σε κλίμα αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, «ίντριγκας» και «υψηλής κοπτικής ραπτικής», πραγματοποιήθηκαν οι περίφημες και πολυδιαφημιζόμενες (από τα παπαγαλάκια της εξουσίας) αξιοκρατικές συνεντεύξεις, με τη διαπραγμάτευση μελέτης περίπτωσης και τη μαγνητοφώνηση της διαδικασίας. Το αποτέλεσμα: μεγάλος αριθμός ενστάσεων κατά των αξιολογικών πινάκων Δ/ντών όσον αφορά τις βαθμολογίες και τη τήρηση της διαδικασίας σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο.
•    Απαξίωση των νόμων και του κώδικα διοικητικής διαδικασίας από τη μεριά της Διοίκησης, η οποία δεν δύναται να αντεπεξέλθει στο έργο της. Συνεχή αναποτελεσματικότητα, παραβιάσεις κανόνων, λάθη και παραλήψεις  είναι η καθημερινότητα που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί.
Μια κατάσταση που δε συνάδει με δημοκρατικές διαδικασίες σε μια ευνομούμενη   πολιτεία.
•    Ενώ η θητεία των Σχολικών Συμβούλων και των Προϊσταμένων Γραφείων έληγε σύμφωνα με το νόμο στις 31/7/2011, το Υπουργείο με επείγουσα εγκύκλιό του, παρατείνει τις θητείες άγνωστο μέχρι πότε.
•    Χωρίς διάλογο, συναίνεση, δημοκρατικές διαδικασίες, το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του, αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας και τις συγχωνεύσεις κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με τη δικαιολογία των «λειτουργικών αδυναμιών».
•    Η διαδικασία εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Σεπτέμβριο τα βιβλία δεν θα είναι στα σχολεία.
Είναι πραγματικά λυπηρό  η δημόσια δωρεάν παιδεία στη πατρίδα μας, να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και επικίνδυνους πειραματισμούς από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους εντολοδόχους της.
Είναι αδιανόητο, μεσούσης  της πρωτοφανούς κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και η ελληνική οικογένεια, η κυβερνητική πολιτική να αναστατώνει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας με στόχο τον κομματικό έλεγχο της  παιδείας.
Καλούμε για μια ακόμη φορά τους κυβερνώντες να σταματήσουν να αυθαιρετούν και να σοβαρευτούν γιατί «πολιτικάντηδες και κομπογιαννίτες» δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση.

http://haberi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4151%3A2011-07-26-09-36-28&catid=83%3Aioannina&Itemid=124