Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Γερμανία και Ολλανδία αποδέχονται προσωρινή χρεοκοπία της Ελλάδας.


Τι κι αν συναινούμε ή δεν συναινούμε εμείς. Τι κι αν υπογράφουμε Μνημόνια και Μεσοπρόθεσμα για τα μάτια των εργαζομένων, την διακυβέρνηση της χώρας την έχουν ήδη αναλάβει άλλοι και κυρίως οι Γερμανοί.

Γερμανία και Ολλανδία λοιπόν, μετά την αμφισβήτηση της Γαλλικής πρότασης (για εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων πιστωτών) από τους οίκους αξιολόγησης, πέρασαν στην αντεπίθεση και ζητούν....
με το ζόρι μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, έστω και αν αυτό οδηγήσει σε «προσωρινή χρεοκοπία» (πρώτη φορά λανσάρεται ο όρος αυτός) της Ελλάδας. Τώρα θα μας πείτε, πως είναι δυνατόν να συμβεί αυτό, αφού πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε από 155 βουλευτές το Μεσοπρόθεσμο που θα μας εξασφάλιζε;; Εντάξει, λέμε και τίποτα να περάσει η ώρα.

Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ότι το κράτος που δεν μπορεί οικονομικά να σταθεί στα πόδια του, είναι τελειωμένο και ο λαός του ήδη σκλαβωμένος και ας μην του το έχουν πει ακόμα. Αφήστε τον πρώτα να «ωριμάσει».

Κατά την εφημερίδα Wall Street Journal, λοιπόν, η επαναφορά μόλις χθες από τη Γερμανία της πρότασης που είχε υποβάλει πριν από ένα μήνα , για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, σημαίνει ότι η Γερμανία  θεωρεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας για ένα μικρό χρονικό διάστημα είναι ένα αποδεκτό τίμημα, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών. Δηλαδή στην ουσία η Γερμανία εκβιάζει τους ιδιώτες να συμμετάσχουν, διαφορετικά μπορεί να χάσουν και τα χρήματά τους. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι επίσημη πτώχευση. Τώρα το προσωρινή δεν το καταλαβαίνουμε.

Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού»
Είπατε τίποτα;