Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Πως "μοίρασαν" την ελληνική δημόσια περιουσία Βενιζέλος-Σόιμπλε


Στα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ" που κυκλοφορούν όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Βενιζέλου-Σόιμπλε πριν...
 
Πως μοίρασαν την ελληνική δημόσια περιουσία Βενιζέλος-Σόιμπλε
από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Στις 7 Ιουλίου, σε ένα κλασικό γερμανικό εστιατόριο στα περίχωρα του Βερολίνου με οικοδεσπότη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και προσκεκλημένο τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, «έκλεισε» η συμφωνία... απόβασης των Γερμανών επιχειρηματιών στην Ελλάδα, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εκποίηση ελληνικών επιχειρήσεων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στη γερμανική πλευρά.

Το δείπνο, το οποίο προηγήθηκε της Συνόδου των Βρυξελλών για τη «σωτηρία» της Ελλάδας και του ευρώ, θεωρείται από τους γνωρίζοντες ως το μεγαλύτερο deal της γερμανικής πλευράς με ευρωπαϊκή χώρα, και δη με χώρα που ανήκει στη Ζώνη του Ευρώ, σε μια χρονική περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία το Βερολίνο αντιμετωπίζει με τρόμο την αλλαγή ισορροπιών στα ποσοστά των εξαγωγών του.

Οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο της συμφωνίας μεταξύ Σόιμπλε και Βενιζέλου αναφέρονται σε «λεόντειο» συμφωνία της γερμανικής πλευράς, η οποία μετατρέπει –στην τελική της μορφή– την Ελλάδα σε «επαρχία»» της Γερμανίας.

Η συνάντηση του Βερολίνου και η συμφωνία που επιτεύχθηκε αιφνιδίασαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, τη γαλλική και την αμερικανική πλευρά.

Ο ήλιος στους Γερμανούς, η θάλασσα στους Αμερικανούς. Η μοιρασιά για τα βασικά αγαθά που μπορεί να «εξάγει» η Ελλάδα έχει γίνει. Οι δανειστές –πρωτίστως Ευρωπαίοι– έχουν καταλήξει στο τι ακριβώς θέλουν από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τα δάνεια.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους, κυρίως τους Γερμανούς, οι κλασικές πρώτες ύλες –πετρέλαιο και φυσικό αέριο– τους Αμερικανούς.

Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα; Πρέπει να αξιοποιηθούν οι πρώτες ύλες και τα δημόσια αγαθά της χώρας; Αναμφισβήτητα ΝΑΙ.

Μπορεί να αναπτυχθεί και να ξεπεράσει την κρίση η Ελλάδα, κλείνοντας τις πόρτες στην συνεργασία, οικονομική και γεωοικονομική; Φυσικά ΟΧΙ.

Τα ερωτήματα είναι, όμως, με ποιους όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να συζητηθεί, αυτά τα δυο στοιχεία –όροι και προϋποθέσεις– είναι που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα για το όφελος της χώρας.

Διαβάστε ολόκληρα τα άρθρα της Νόνης Καραγιάννη και του Σπύρου Σουρμελίδη στα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ", στο τεύχος 93, που κυκλοφορεί την Πέμπτη 28 ιουλίου 2011.