Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Εκβιαστικά διλήμματα τέλος!




Το κυβερνών κόμμα μπορεί να ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό του νόμο, αλλά η Τρόικα δεν εδέησε να εγκρίνει το νέο δάνειο που θα κάλυπτε τα χρηματοδοτικά κενά της χώρας μας για την περίοδο 2012-2014,γράφει ο Πάνος Αμυράς στον «Ελεύθερο Τύπο» . Οι αποφάσεις μετατέθηκαν για τον Σεπτέμβριο.
Και όμως μόλις πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου η χώρα μας θα «κέρδιζε» και το νέο πακέτο δανεισμού, ώστε χωρίς το άγχος των αγορών να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Τελικώς, οι Βρυξέλλες ενέκριναν μόνο την 5η δόση, την οποία θα παίρναμε και χωρίς κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, όταν ο πρωθυπουργός είχε… αυτοπαραιτηθεί για λίγες ώρες.
Οι εκβιασμοί του οικονομικού επιτελείου πέρασαν και αυτό το έλαβαν σοβαρά υπόψη τους οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα θελήσουν να επαναλάβουν την ίδια μέθοδο τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Προϋπολογισμός ήδη έχει εκτροχιασθεί. Μέσα στους πρώτους έξι μήνες το έλλειμμα του Δημοσίου θα έχει πιάσει τα όρια όλου του χρόνου. Επομένως, πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
Το δίλημμα «Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία» θα μετατραπεί το φθινόπωρο σε«απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή κατάρρευση». Ηδη από την έκθεση της Κομισιόν για την έγκριση της 5ης δόσης είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πως θα εφαρμόσει για χιλιάδες υπαλλήλους το σύστημα της εφεδρείας, με το οποίο επί 12 μήνες θα λαμβάνουν το 60% του βασικού τους μισθού και μετά θα απολύονται.
Μέσα στον Δεκαπενταύγουστο θα ανακοινωθεί το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, με τις αποδοχές των υπαλλήλων να εξομοιώνονται σταδιακά με τις αντίστοιχες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η φορολογική επιδρομή με την αποστολή των ειδοποιητηρίων είσπραξης της έκτακτης εισφοράς ΚΑΙ του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Ουσιαστικά διαμορφώνεται το νέο πεδίο εκβιασμού για την Ελλάδα, με όρους που επιδεινώνονται διαρκώς.
Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τα διλήμματα τρόμου που θέτει κάθε τρεις μήνες η Τρόικα, και αντί να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση εφαρμόζει εντολές στα τυφλά.
Ομως, αυτή τη φορά το δίλημμα που θα τεθεί τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι οικονομικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Και η κυβέρνηση θα το χάσει…