Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Financial Times: Στάση πληρωμών στην Ελλάδα εντός της εβδομάδας;



Ένα περίεργο δημοσίευμα έρχεται για μια ακόμα μέρα από το εξωτερικό. Αυτή τη φορά από τους Financial Times.

Δυο μέρες πριν τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που κανείς δεν ξέρει τι γίνεται και όλα βρίσκονται σε επίπεδο σεναρίων, η βρετανική εφημερίδα σε άρθρο της μιλά για την Ελλάδα, εντάσσοντας στο κείμενο προτάσεις όπως: «επιλεκτική χρεοκοπία», «προσωρινή στάση πληρωμών».

Περίεργο; Αυτές τις προτάσεις – ορολογίες χρησιμοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, άσχετα αν μετά προσπάθησαν να δώσουν άλλη έκταση στις δηλώσεις τους, φέρνοντας στο προσκήνιο – μέσω των πουλημένων ΜΜΕ – άλλα θέματα!

Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι οι FT κάνουν λόγο για προσωρινή στάση πληρωμών, ακόμα και εντός της εβδομάδας!

Παίρνουμε από το in.gr μεταφρασμένο το τι λέει η εφημερίδα.

Τελικά πήραμε ή όχι την 5η δόση;
Αυτό που μας προβληματίζει δεν είναι μόνο οι δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης (που αποδόθηκε σε «τεχνική παρεξήγηση»), αλλά στο γεγονός ότι η Ευρώπη δεν έχει εκταμιεύσει ακόμα την πολύκροτη 5η δόση, κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει έως την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου.

Τουλάχιστον, όποιον και να έχουμε ρωτήσει, δεν έχει επιβεβαιώσει ότι κάτι τέτοιο έχει γίνει, ενώ από την Παρασκευή έχουμε αναφέρει ότι κυβερνητικές πηγές είχαν αναφέρει ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση για τις αρχές αυτής της εβδομάδας. Επισήμως, πάντως δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση που να αναφέρει ότι η δόση έχει εκταμιευθεί, όπως επίσης καμία αναφορά για το αν έχει καθυστερήσει και για ποιο λόγο!

Εμάς σε αυτό κάτι δεν μας πάει καλά. Όχι τίποτα άλλο, αλλά γιατί η Ευρώπη μας διέλυσε κυριολεκτικά να περάσουμε το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό για να μας δώσουν το πράσινο φως για να υπογράψουν την επόμενη δόση.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους φημολογείται ότι αρκούν μέχρι και αυτή την εβδομάδα. Μέχρι τις αρχές ή το τέλος της, παραμένει άγνωστο.

Και η κυβέρνηση, αντί να ενημερώσει τον κόσμο, ασχολείται με τα ταξί...