Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΦΕΎΓΟΥΝ 10.000 ΚΑΘΗΓΗΤΈΣ ΚΙ ΈΡΧΟΝΤΑΙ 600…



 
Θερμό αναμένεται να είναι το φετινό φθινόπωρο στον χώρο της εκπαίδευσης με τους καθηγητές να απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις με το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού της φετινής σχολικής χρονιάς.

Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αίτησης συνταξιοδότησης που έχουν ξεκινήσει να καταθέτουν χιλιάδες καθηγητές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία περίπου 10 χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν οδηγηθεί στην λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης εξαιτίας της συνεχούς συρρίκνωσης των μισθών τους.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει την πρόσληψη μονάχα 600 καθηγητών και μάλιστα μόνο σε ορισμένες ειδικότητες.

Με τον τίτλο "Ντροπή και αίσχος" η ΠΑΣΚ Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξέδωσε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για περικοπή επιδομάτων και στους εκπαιδευτικούς. "Αποφάσισαν να περικόψουν ακόμη 50 ευρώ τον μήνα, πέρα από τις άλλες περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, από τους 'υψηλόμισθους' εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι αμείβονται με 1.000 ευρώ τον μήνα και αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις οδηγούνται στην εξαθλίωση και τη φτώχεια. Στην απόφαση αυτή μόνο οι λέξεις αίσχος και ντροπή ταιριάζουν. Για τον περήφανο κλάδο των εκπαιδευτικών υπάρχει ένα και μοναδικό χρέος, αυτό του αγώνα, και σίγουρα θα δώσει πάλι την απάντηση, όπως έκανε και το 2006, για να ανατραπούν οι βίαιες και άδικες περικοπές στους πενιχρούς μισθούς μας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι βέβαιο ότι τα σχολεία, εξαιτίας της ανάλγητης και άδικης κυβερνητικής πολιτικής, δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβρη", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οι συνδικαλιστές του κλάδου υπολογίζουν ότι με τα νέα μέτρα και με τη μείωση του αφορολόγητου και την έκτακτη εισφορά οι εκπαιδευτικοί χάνουν άλλους δύο μισθούς από το ετήσιο εισόδημα του 2011, ενώ το σύνολο της μείωσης των εισοδημάτων τους φθάνει στο 25%.