Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Έντονα προβληματισμένη για την βιωσιμότητα του Μεσοπρόθεσμου (2011 - 2015) στην Ελλάδα είναι η Τρόικα - Έσοδα, δαπάνες και ληξιπρόθεσμα χρέη τα τρία "αγκάθια" του Μνημονίου


Έντονα προβληματισμένη για την βιωσιμότητα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2011 - 2015) στην Ελλάδα είναι η Τρόικα. Τούτο απορρέει από την έκθεση την οποία ετοίμασαν τα «μεσαία» στελέχη της στο πλαίσιο των ελέγχων που διενήργησαν για την 6η δόση του δανείου. Σύμφωνα με πληροφορίες ηέκθεση βρίθει σημαντικών παρατηρήσεων για την χώρας μας στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στο κείμενο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον εκτροχιασμό των δημοσίων δαπανών, στην υστέρηση των 3,3 δις. ευρώ που παρουσιάζουν τα φορολογικά  έσοδα αλλά και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των 6,6 δις. ευρώ που χρωστά το Δημόσιο σε προμηθευτές και τρίτους.            
Τονίζονται επίσης οι σημαντικές καθυστερήσεις στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών ενώ διατυπώνονται αμφιβολίες για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει φέτος να εισπράξει τα 5 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.
Μάλιστα, όπως παρατήρησε το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να μπει σε «τροχιά» πώλησης καμία ΔΕΚΟ από αυτές που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση πλην από αυτή του ΟΤΕ που αποτελούσε μία ώριμη αποκρατικοποίηση για το Ελληνικό Δημόσιο.
Το ΔΝΤ ανησυχεί και με το γεγονός  της αξιοποίησης της  ακίνητης περιουσίας,  για την οποία το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ  ότι θα φτιάξει χαρτοφυλάκια ακινήτων τα οποία στη συνέχεια θα διαθέσει σε ξένους επενδυτές.
Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκαλεί έντονες  ανησυχίες στην Τρόικα που δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αλλαγές του μείγματος των μέτρων για να μπορέσει το έλλειμμα να μειωθεί στο 7,5% του ΑΕΠ από 10,5% του ΑΕΠ που διαμορφώθηκε πέρυσι.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ενημερώθηκε τηλεφωνικά για την έκθεση εξαιτίας της απουσίας του από το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείεται να  ζητήσει από τους αξιωματούχους της Τρόικας που καταφθάνουν μετά τις 15 Αυγούστου στην Αθήνα, αλλαγή των κριτηρίων αξιολόγησης του προϋπολογισμού.
Σημειώνεται ότι εδώ και αρκε τό χρονικό  διάστημα το πολυμελές τεχνικό κλιμάκιο προετοίμαζε το έδαφος για την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας.
Οι νέες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν  θα οδηγήσουν σε ένα νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο θα συνοδεύσει το καινούργιο πακέτο στήριξης της Ελλάδος, καθώς και την έγκριση για την εκταμίευση της έκτης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ.
Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας θα ζητήσουν εξηγήσεις για την κακή πορεία των εσόδων, αλλά κυρίως των δαπανών, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν είχε διαπιστωθεί ανάλογη υπέρβαση των δαπανών και μάλιστα σε επίπεδα άνω των 1,3 δισ. ευρώ.
Επίσης, θα ελέγξουν αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα καθώς και εάν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μειωθεί η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.
Από το μικροσκόπιο θα περάσει και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις.
Όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, ο έλεγχος της Τρόικας θα είναι αυστηρότερος και αυτό διότι την προηγούμενη φορά είχαν διαπιστωθεί σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Περισσότερο εκτεταμένος  αναμένεται να είναι ο έλεγχος των οικονομικών των ΟΤΑ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr