Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Κλείνουν τα Ελληνικά Σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού, στο εξωτερικό

Ερώτηση του βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη
Τις τελευταίες μέρες διάφορα δημοσιεύματα στον τύπο αναφέρονται σε πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας για περικοπή της χρηματοδότησης των Ελληνικών Σχολείων στο εξωτερικό, που..
 θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν 799 Τμήματα Ελληνικής γλώσσας.


Στα σχολεία αυτά φοιτούν περίπου 60.000 παιδιά απόδημων Ελλήνων.

Τα τμήματα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, θα κλείσουν σταδιακά, καθώς θα σταματήσουν να δέχονται μαθητές για εγγραφή σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα από το σχολικό έτος 2012-2013.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ανοιχτή επιστολή του Προέδρου του συλλόγου Γονέων των Ελληνικών Σχολείων Φραγκφούρτης, προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, κ. Φώφη Γεννηματά.

Σύμφωνα με το κείμενο, δεν παρατείνεται η απόσπαση των εκπαιδευτικών ΠΕ (δασκάλων) των οποίων έληξε η 3ετία, εις τα σχολεία της Φραγκφούρτης.

Σε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου της 25.07.2011, αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών για την χώρα, καθώς επίσης ότι στόχος του Υπουργείου είναι «να αντιμετωπίσει τις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων του εξωτερικού, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στα σχολεία στην Ελλάδα».

Δεδομένου ότι:

•Η απόφαση της κ. Γεννηματά ισοδυναμεί με κλείσιμο των Ελληνικών σχολείων, αφού και οι 8 εκπαιδευτικοί ΠΕ του Δημοτικού Σχολείου Φραγκφούρτης του έτους 2010-2011 δεν θα είναι φέτος στην Φραγκφούρτη. Οι 4 εκ των οποίων αποχώρησαν ήδη, λόγω λήξεως της 5ετίας, ενώ οι υπόλοιποι 4 πρέπει να αποχωρήσουν, λόγω μη ανανεώσεως της απόσπασής τους

•H ενίσχυση της Εθνικής συνείδησης των Ελλήνων, που βρίσκονται εκτός Ελλάδας, είναι ο καλύτερος, ίσως, τρόπος άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

•Το χρηματικό κόστος λειτουργίας ενός σχολείου είναι ελάχιστο, αναλογικά με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει.

•Δεν δικαιολογείται η σημερινή Κυβέρνηση να αφήνει τον Ελληνισμό της Διασποράς χωρίς Δασκάλους και να υποβαθμίζει την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

• Αληθεύουν τα δημοσιεύματα για διακοπή της χρηματοδότησης των Ελληνικών Σχολείων της διασποράς;

• Θα ανανεώσετε τις αποσπάσεις των Δασκάλων στην Φραγκφούρτη ή θα προχωρήσετε στο κλείσιμο των Ελληνικών Σχολείων;
http://taxalia.blogspot.com/2011/08/blog-post_1079.html