Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Πόσα παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γερμανία;

Απόλυτα διαφανές και απλό είναι το σύστημα αμοιβών στο δημόσιο τομέα της Γερμανίας. Καιρός να το αντιγράψουμε, χωρίς Ελληνικές κουτοπονηριές!

Ακούω εδώ και τόσους μήνες για το νέο "εννιαίο" μισθολόγιο του δημοσίου και διαβάζω τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν, αλλά μια και δεν βλέπω τίποτα, είπα να κάνω μια αναζήτηση στο google με τις λέξεις κλειδιά "civil servants salaries germany". Όχι για να δω πόσα παίρνουν οι Γερμανοί -αλλοίμονο- αλλά για να μάθω πώς βγαίνουν εκεί οι αμοιβές τους. Από τα 10 πρώτα αποτελέσματα..
, βρήκα τους παρακάτω συνδέσμους:


1.
http://www.oecd.org/dataoecd/35/19/38655690.pdf

2.
http://www.oeffentlicher-dienst.info/

3.
http://www.bmi.bund.de/SharedDocs/Downloads/EN/Broschueren/Der_oeffentliche_Dienst_in_Deutschland_Id_24276_en.pdf

Ειδικά ο πρώτος είναι αρκετά κατατοπιστικός, αν και ο τρίτος είναι πραγματική μελέτη. Βασικό συμπέρασμα είναι ότι δεν ισχύει το ελληνικό κάθε φορέας ότι ευαρεστείται, ούτε το σεναριολογούμενο όλοι τα ίδια. Οι σελίδες 6-9 του www.oecd.org/dataoecd/35/19/38655690.pdf δείχνουν πώς οι γερμανοί με απλή γλώσσα περιγράφουν το πόσο αμοίβεται κάθε κρατικός υπάλληλος, όχι στη λογική όλοι τα ίδια είσαστε, αλλά στη λογική "αυτή η δουλειά αξίζει τόσο". Κάτι που τόσους μήνες κοιλοπονάει η κυβέρνησή μας να κάνει, οι γερμανοί (οι ινστρούχτορές μας για την ώρα) το έχουν λυμένο εδώ και χρόνια. Τι πιο απλό από το να πάρουμε αυτούς τους πίνακες και να τους προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα. Ούτε τον τροχό από την αρχή ανακαλύπτουμε, ούτε παγώνουμε την αγορά για μερικούς μήνες μέχρι να δούμε πού θα κάτσει η μπάλα. Γιατί και οι δημόσιοι υπάλληλοι καταναλωτές είναι, από το μπακάλη, το μανάβη και το χασάπη ψωνίζουνε, άμα 700.000 οικογένειες σταματάνε να ξοδεύουνε μέχρι να μάθουνε τι θα πάθουνε, τότε και τα μαγαζιά σταματάνε να εισπράτουνε. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση.

Λοιπόν κοιτάζοντας τους πίνακες του γερμανικού δημοσίου, πρόσεξα ότι είναι πολύ εύκολο να μάθει κανείς τις αμοιβές τους. Αν μπορείτε βρείτε εδώ από μια επίσημη πηγή ποιες είναι οι αμοιβές των ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων. Όχι οι μέσοι όροι των υπουργείων αλλά οι αμοιβές ας πούμε των κλητήρων του υπουργείου υγείας. Επίσης, δεν αφήνουν περιθώρια φημολογίας. Κανείς δεν μπορεί να πει για τους δημοσίους υπαλλήλους της Γερμανίας ότι παίρνουν 10000 το μήνα. Όποιος θέλει να δει πόσο αμοίβονται μπορεί απλά να ανατρέξει στους πίνακες. Οποία ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!!! Τόσο απλά και καθαρά. Και στη χώρα μου, κάτι τόσο απλό λέγεται άθλος και ρήξη με το παρελθόν. Ή μάλλον διορθώστε με: ακόμα και κάτι τόσο απλό, δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε. Α, και παρεπιπτόντως: αν διάβασα σωστά, και στη Γερμανία οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μόνιμοι!

Π.Β.