Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Η κυβέρνηση νιώθει πλέον ασφυκτική τη "θηλιά" της ύφεσης - Έρχεται "καυτός" Σεπτέμβρης

ImageΗ ελληνική κυβέρνηση, που μοιάζει όλο αυτόν τον καιρό να παρακολουθεί από... μακριά τα δρώμενα της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης που βιώνει η χώρα μας, έχει αρχίσει πλέον να ανησυχεί σοβαρά με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Μια σειρά οικονομικών στοιχείων που έχουν ανακοινωθεί στο β΄ τρίμηνο του 2011 αποδεικνύουν έμπρακτα τις σοβαρές διαστάσεις της κρίσης που πλήττει την αγορά. Οι μετρήσεις εμφανίζουν διόγκωση του προβλήματος, ενισχύοντας τους φόβους όσων μιλούν για "καυτό" Σεπτέμβρη και "μαύρο" χειμώνα.
Τα νέα μέτρα (αύξηση έμμεσων φόρων από Σεπτέμβριο, νέα περικοπή μισθών-επιδομάτων-δαπανών) δεν έχουν ακόμη φανεί στην αγορά, οι τράπεζες έχουν κλειστές τις στρόφιγγες και οι κρατικές επενδύσεις έχει προαποφασιστεί να περικοπούν και υποχρηματοδοτούνται.
Η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ώστε να αυξηθεί άμεσα το χρήμα που θα τόνωνε κάποιες επιχειρήσεις. Δυστυχώς, πολλά προγράμματα καθυστερούν να υλοποιηθούν.
Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, το ζήτημα δεν θα είναι μόνο κοινωνικό και πολιτικό.
Θα είναι σαφώς οικονομικό-δημοσιονομικό, αφού η ύφεση θα βαθαίνει, η απώλεια εσόδων θα μεγεθύνεται και η ανάγκη για κρατικές κοινωνικές μεταβιβάσεις θα αυξάνει φέρνοντας την κυβέρνηση αντιμέτωπη με ένα δίλημμα στο οποίο η Γερμανία και οι υπόλοιποι δανειστές πιθανότατα έχουν ήδη δώσει απάντηση: αύξηση ελλείμματος ή νέα μέτρα.
Το πιο δυσάρεστο στοιχείο των τελευταίων ημερών ήταν η εκτόξευση της ανεργίας στο 16,6% του εργατικού δυναμικού, στο 40% για τους νέους και στο 20% για τις γυναίκες. Είναι προφανές ότι 300.000 θέσεις απασχόλησης  χάθηκαν σε έναν χρόνο.
Η δυσπραγία των επιχειρήσεων επιβεβαιώθηκε από την πορεία του εμπορίου που -σύμφωνα με την ΕΣΕΕ- υπέστη μείωση τζίρου τουλάχιστον κατά 25% την περίοδο των θερινών εκπτώσεων (με ό,τι αυτό σημαίνει για νέα λουκέτα το προσεχές διάστημα).
Στο μεταξύ η ακρίβεια... τραβά την ανηφόρα, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται με ρυθμό 2,4% και εκπροσώπους της αγοράς να μιλούν για ανατιμήσεις εν όψει του αυξημένου ΦΠΑ.
Η βιομηχανική παραγωγή έπεσε κατά 13,1%, ενώ η αύξηση στις εξαγωγές παραμένει μονοψήφια.
Η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί κατά 32,3% σε όγκο.
Οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας καταγράφουν ιστορικό χαμηλό προσδοκιών στον καταναλωτή, που είναι εξάλλου και το κομβικό στοιχείο για την ανάκαμψη του τζίρου στην αγορά και για την επιβίωση του ιδιωτικού τομέα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr