Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Τσάμπα μάγκες



Σχόλιο για ανακοίνωση της ΠΑΣΚ ΕΠΕ
Από ακατάσχετο γέλωτα έως δικαιολογημένο εκνευρισμό και θυμηδία προκαλεί για άλλη μια φορά στη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου των δασκάλων και των νηπιαγωγών η ανακοίνωση της ΠΑΣΚ ΕΠΕ σχετικά με τη διαδικασία κρίσης διευθυντών σχολικών μονάδων.
Για άλλη μια φορά προσπαθεί να εμπαίξει τον επιστημονικό κλάδο των εκπαιδευτικών. Εμφορείται το προσωπείο του Ιανού κι ως χαμαιλέων προσαρμόζει το μέχρι τώρα προφίλ της του κυβερνητικού εκπροσώπου στο δήθεν καταγγελτικό.
Διαμαρτύρεται τάχα προς το Υπουργείο (πρώην Εθνικής) Παιδείας για τις παλινωδίες των (σκοπίμως κατά την άποψή μου) αλληλοαναιρούμενων εγκυκλίων και ζητά παραιτήσεις στελεχών («συντρόφων» τους δηλαδή) του ΑΦΟΤΟΥ ολοκληρώθηκε η διαδικασία των κρίσεων, ΑΦΟΤΟΥ δηλαδή έγινε η άλωση των σχολείων της Χώρας από τους ημέτερους, πράσινους και λοιπούς «προσκολληόμενους» .
Ενώ με άλλα λόγια οι παθογένειες της διαδικασίας είχαν ήδη διαφανεί μήνες πριν, η ΠΑΣΚ ΕΠΕ τις αναγνώρισε μετά την παλινόρθωση του πράσινου (παρα)κράτους, με εργαλείο τις βαθμολογίες κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, που ανέτρεπαν άρδην τους πίνακες μετρήσιμων κριτηρίων, όπως πολλές Συλλογικές Επιτροπές της ΔΑΚΕ ΠΕ έχουν καταγγείλει. Άλλωστε δείγματα γραφής είχαν δώσει λίγους μήνες πριν στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης (ποιος μπορεί να ξεχάσει πχ τα 6άρια του αιρετού της ΠΑΣΚ ΕΠΕ στο ΚΥΣΠΕ;).
Αποδεικνύονται δηλαδή για άλλη μια φορά ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ.
Είναι γνωστό στους παροικούντες ότι η προχειρότητα, η έλλειψη σχεδιασμού και η ημετεροκρατία βασιλεύουν στο βιλαέτι της κας Διαμαντοπούλου.
Ειδικά στο ζήτημα της παραγωγής νομοθετημάτων και της ερμηνείας αυτών πραγματικά θυμίζει τα χρυσόβουλα της εποχής των σουλτάνων. Μόνο που αυτά ήταν πιο έγκυρα, πιο τεκμηριωμένα.
Και τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται. Η έκδοση σωρείας εγκυκλίων που υποτίθεται ότι ερμηνεύουν το νόμο επί της ουσίας τον παρερμηνεύουν.
Εύλογα όμως αναρωτιόμαστε: μήπως αυτό γίνεται ηθελημένα; Μήπως προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση σκοπίμως για να ευνοηθούν οι ημέτεροι, οι «καλά» ενημερωμένοι;
Βασικές αρχές του Συντάγματος, της δημόσιας διοίκησης και του δικαίου που τη διέπει είναι η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου και αυτή της ισότητας.
Δυστυχώς αυτές τα τελευταία δύο χρόνια καταπατώνται συλλήβδην και τρανό παράδειγμα παραβίασής τους ήταν η διαδικασία κρίσηςδιευθυντών σχολικών μονάδων,
Σ΄’ένα πράγμα μπορούμε να συμφωνήσουμε με την ανακοίνωση της ΠΑΣΚ ΕΠΕ: ότι ο κλάδος έχει ταλαιπωρηθεί από τις παλινωδίες στις διαδικασίες επιλογής στελεχών.
Μόνο που γι’αυτήν βασικός υπεύθυνος είναι η «κυβέρνηση» του ΠαΣοΚ-Τρόικας και τα στελέχη του, η ΠΑΣΚ ΕΠΕ εν προκειμένω.
Το μοναδικό συνεπώς που μπορούν να προσφέρουν στον πανταχόθεν ταλαιπωρημένο αλλά περήφανο κλάδο των λειτουργών της εκπαίδευσης, των επιστημόνων της αγωγής, των δασκάλων και των νηπιαγωγών της Πατρίδας μας είναι να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη κι αναμένουμε σε επόμενη ανακοίνωση την αυτοκριτική τους.