Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση με επικεφαλής τον Χερμαν Βαν Ρομπαι προτείνουν Μέρκελ – Σαρκοζί!

Ήταν θέμα χρόνου η Ευρώπη να κάνει πράξη την αρχική της ιδέα: μια ενιαία διακυβέρνηση υπό την καθοδήγηση των μεγάλων κυβερνήσεων και κυρίως του γαλλογερμανικού άξονα…
Σήμερα στην κρίσιμη συνάντηση των δυο ηγετών στο Παρίσι οι φήμες που κυκλοφορούσαν γι’ αυτή την απόφαση επιβεβαιώθηκαν.
Έτσι, ο κ. Ρομπάι – σύμφωνα με τις προτάσεις Μέρκελ και Σαρκοζί – θα είναι ο επικεφαλής των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Η θητεία του θα διαρκεί 2,5 χρόνια σε αυτό το “ευρωσυμβουλίου”, καθώς και τακτικές συνόδους κορυφής της ευρωζώνης, δυο φορές το χρόνο.
Στα σκαριά φαίνεται να είναι και το Υπουργείο Οικονομικών της Ευρώπης, το οποίο θα ελέγχει προϋπολογισμούς και τα οικονομικά κάθε χώρας.
Αυτό που λέγαμε συνεχώς εδω και καιρο στο ΟΛΥΜΠΙΑ, ότι ο Ρομπάι αποκτά διευρυμένες αρμοδιότητες στην ΕΕ, είχε βάση τελικά.
Οι προτάσεις στις οποίες συμφώνησαν θα παρουσιαστούν στον επικεφαλής του eurogroup, Χέρμαν Βαν Ρομπάι εντός των επόμενων ημερών.
Σύμφωνα με την κοινή πρόταση των δυο ηγετών, οι 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα κληθούν να εμφανίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να θεσπίσουν νομοθεσία που θα υπαγορεύει “ταβάνι” ελλείμματος, έως το καλοκαίρι του 2012, τον λεγόμενο “χρυσό κανόνα”. “
Πληροφορίες αναφέρουν ότι Μέρκελ και Σαρκοζί μίλησαν και την έκδοση ευρωομολόγου, στην οποία αντιδρά κυρίως η Γερμανία, ωστόσο αυτή την κίνηση την άφησαν για το απώτερο μέλλον.
Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι αυτό το ζήτημα έχει πέσει ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων.