Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Η Ελλάδα δεν συζητά τα collaterals με άλλες χώρες πέραν της Φινλανδίας - Εγγυήσεις ζητούν Αυστριακοί, Σλοβάκοι και Ολλανδοί

(upd3) Η Ελλάδα δεν συζητά το θέμα των εγγυήσεων με άλλες χώρες πέρα από τη Φινλανδία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλέιται το Reuters. "Παραπάνω εγγυήσεις θα υποβαθμίσουν, έως και ακυρώσουν, την ελληνική διάσωση", τονίζουν οι πηγές.
Στο μεταξύ, «κουβάρι» δημιούργησε η νέα συμφωνία που εμπνεύστηκαν οι Έλληνες και οι Φιλανδοί αξιωματούχοι στα δύο υπουργεία Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα δανείσει (!) τη Φιλανδία για να την πείσει να μας δανείσει αυτή μετά μέσω του δεύτερου πακέτου βοήθειας…

Πλέον, μετά τους Αυστριακούς, Σλοβάκοι και Ολλανδοί φαίνεται ότι ζητούν εγγυήσεις για να δανείσουν την Ελλάδα δημιουργώντας ένα πρωτοφανές "μπάχαλο" στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα..
Σημειώνεται, μάλιστα, πως σύμφωνα και με τον Σλοβάκο Υπ. Οικονομικών, Ivan Miklos, η Σλοβακία πάντα ζητούσε εγγυήσεις από την Ελλάδα, καθώς θεωρείται αδιανόητο κάποιες χώρες να λαμβάνουν εγγυήσεις και άλλες όχι...
Μέσω αυτού του πρωτοφανούς σχήματος η Φιλανδία κατάφερε να: Πρώτον, σχεδόν να μην βγάλει τίποτα από την τσέπη της, καθώς από τη μία θα βγουν και από την άλλη θα μπουν και δεύτερον να βρεθεί και κερδισμένη αφού θα έχει το ρευστό του ελληνικού δανείου (!) το οποίο και θα επενδύσει…
Σημειώνεται, πάντως, ότι η συμμετοχή της Φιλανδίας στο πρώτο δάνειο των 110 δις. ευρώ (80 δις. από ΕΕ) έφθασε στο 1,5 δις. ευρώ.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα θα πάρει πίσω αυτήν την εγγύηση εφόσον πετύχει τους στόχους της, όπως αναφέρει η ανακοίνωση. Εδώ αξίζει να θυμηθούμε, ότι επί 15 μήνες που εφαρμόζει η χώρα μας το πρόγραμμα προσαρμογής, ούτε ένα μήνα δεν έχει πετύχει τους στόχους της…
Η Φιλανδή Υπουργός Οικονομικών, Jutta Urpilainen, μάλλον πέτυχε καλή συμφωνία, όσο σκληρό κι αν ακούγεται, ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς, δηλαδή πώς να κερδίζεις από την αποτυχία του άλλου…
Τα ερωτήματα που τίθενται τώρα στους εμπνευστές αυτού του σχεδίου στο Υπουργείο Οικονομικών είναι γιατί η Ελλάδα να δανείσει τη Φιλανδία;
Μία απλή απάντηση είναι διότι η μη συμμετοχή της Φιλανδίας στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση της με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα ή ακόμα και για την ίδια την Ευρώπη.
Τι θα γίνει όμως αν θέλουν κι άλλα κράτη να ακολουθήσουν αυτή την τακτική; Ήδη έχουμε τους Αυστριακούς να καλοβλέπουν αυτή τη συμφωνία;
Η απάντηση είναι ότι ουδείς γνωρίζει…
Τι θα γίνει εάν ζητήσουν όλοι εγγυήσεις. Ελλείψει μάλιστα μετρητών, θα απαιτηθούν εμπράγματες εγγυήσεις; Και τι εμπράγματες θα είναι αυτές;
Ήδη το www.bankingnews.gr έχει απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα από τον περασμένο Μάιο….

Δείτε τις ανέφερε το www.bankingnews.gr από τις 15/8:

Προκαταβολή από το δάνειο που θα μας δώσει θέλει η Φιλανδία! Τι προβλέπει η Συμφωνία Βενιζέλου με την Φιλανδή ομόλογο του – Έρχονται την Πέμπτη τα μεσαία κλιμάκια της Τρόικας

Αποκλειστικό.....Προκαταβολή από το δάνειο που η ίδια θα μας χορηγήσει ζητάει η Φιλανδία από την Ελλάδα (!) η οποία έκανε πίσω στο θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων.
Με λίγα λόγια η Φιλανδία θέλει να την δανείσουμε εμείς πρώτα για να συμμετάσχει στο δεύτερο «πακέτο» βοήθειας προς την Ελλάδα.
Το περίεργο αυτό χρηματοδοτικό σχήμα αποτέλεσε συμφωνία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τη Φιλανδή ομόλογό του Jutta Urpilainen στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν για τη νέα δέσμη βοήθειας προς την χώρα μας μέσω του EFSF.
Βάσει αυτού του σχεδίου, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στο επόμενο Euro WorkingGroup (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των Υπουργών) προβλέπει ότι η Ελλάδα θα καταθέσει ένα ποσό σε κρατικό λογαριασμό της Φιλανδίας.
Το ύψος του ποσού αυτού είναι ακόμη άγνωστο. Πιθανότατα θα κυμαίνεται στο ύψος της συμμετοχής της Φιλανδίας στο νέο δάνειο. Κύκλοι πάντως του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν να είναι και μ ικρότερο.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η συμμετοχή της Φιλανδίας στο πρώτο δάνειο των 110 δις. ευρώ (80 δις. από ΕΕ) έφθασε στο 1,5 δις. ευρώ. Το ποσό θα το επενδύσει η Φιλανδία σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ.
Τα ομόλογα που θα αγοράσει το Φιλανδικό Δημόσιο θα τα κρατήσει ως εγγύηση για το ποσό του νέου δανείου θα μα δώσει.
Αν η Ελλάδα εξοφλήσει το δάνειο που θα πάρει από τη Φιλανδία, τότε η τελευταία θα επιστρέψει την εγγύηση με τόκο στην Ελλάδα, διευκρίνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεταν πως αν η Ελλάδα δεν εξοφλήσει το δάνειο, τότε η Φιλανδία θα κρατήσει το ποσό –εγγύηση και τους τόκους από την επένδυση του.
Τo ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα να δανείσει τη Φιλανδία;. Διότι η μη συμμετοχή της Φιλανδίας στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση της με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα ή ακόμα και για την ίδια την Ευρώπη.
Το δύσκολο βέβαια για την χώρα μας είναι να βρεί το ποσό της εγγύησης που ζητά η Φιλανδία. Κατά τις πληφορορίες, το θέμα συζητήθηκε σε πολύωρη σύσκεψη που είχε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους αναπληρωτές υπουργούς αρμόδιους για τα έσοδα και τις δαπάνες, Παντελή Οικονόμου και Φίλιππο Σαχινίδη αντίστοιχα.
Στις συναντήσεις συζητήθηκε και η νέα επίσκεψη της Τρόικας για την έκτη δόση των 8 δις. ευρώ του δανείου.
Την Πέμπτη φθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα σετιάσουν στην προσοχή τους σε αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.
Των ελέγχων από την τεχνική αντιπροσωπεία θα ακολουθήσει το τσεκ – απ από τους επικεφαλής που πιάνουν δουλειά την Δευτέρα 22 Αυγούστου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr