Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Η Διαμαντοπούλου κάνει… πράξη τα online βιβλία


Τα «βασικά» θα μαθαίνουν το πρώτο διάστημα στα σχολεία τα παιδιά, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της νέας διδακτικής χρονιάς στις 12 Σεπτεμβρίου. Κι αυτό γιατί μόνο τα «βασικά» σχολικά εγχειρίδια θα είναι έτοιμα προς παράδοση στους μαθητές, δεδομένου ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) κατάφερε να παραγγείλει χαρτί για να προχωρήσει η εκτύπωση. Τα υπόλοιπα βιβλία που, όπως ισχυρίστηκε η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, «δεν είναι απαραίτητα για έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς» θα μοιραστούν στα παιδιά κάποια στιγμή τον Οκτώβριο.
Με τις δηλώσεις αυτές, η υπουργός πήρε για πρώτη φορά θέση στο θρίλερ με τα σχολικά εγχειρίδια, που παίζεται εδώ και βδομάδες. Ολο αυτό το διάστημα ο ΟΕΔΒ καλούνταν να απολογηθεί για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκτύπωση των βιβλίων, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ακύρωσε δύο διαγωνισμούς για την προμήθεια χαρτιού με την αιτιολογία ότι διαπιστώθηκαν οικονομικές παρατυπίες.
Για τους εξοικειωμένους με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το Διαδίκτυο, η κυρία Διαμαντοπούλου πρότεινε, εμμέσως πλην σαφώς, και μια εναλλακτική λύση, εφόσον επιθυμούν να έχουν τα παιδιά τους όλα τα σχολικά εγχειρίδια. Την ιστοσελίδα του Ψηφιακού Σχολείου, στην οποία έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα έχουν ενσωματωθεί 140 σχολικά βιβλία όλων των τάξεων, από το δημοτικό έως το λύκειο. Από εκεί οι γονείς ή και τα μεγαλύτερα παιδιά θα μπορούν να διαβάζουν μέσω Διαδικτύου το μάθημά τους και να εκτυπώνουν ολόκληρα τα βιβλία, με δικά τους έξοδα πάντα.
Κάπως έτσι, και σε συνδυασμό με την αναστολή της λειτουργίας του ΟΕΔΒ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 31 Δεκεμβρίου, γίνεται το πρώτο βήμα για την κατάργηση της δωρεάν διανομής σχολικών εγχειριδίων. Σταδιακά, όλα τα βιβλία θα παρέχονται σε ηλεκτρονική μορφή και οι μαθητές είτε θα διαβάζουν από τον υπολογιστή είτε θα πρέπει να τα εκτυπώσουν. Για όσους, βεβαίως, έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκτυπώνουν χιλιάδες σελίδες.
Στις 29 του Αυγούστου οι βάσεις των ΑΕΙ – ΤΕΙ
Αργότερα από κάθε χρονιά, στις 29 Αυγούστου, θα ανακοινωθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως ενημέρωσε η υπουργός Παιδείας, παρατείνοντας την αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους. Η κυρία Διαμαντοπούλου αναίρεσε εν ψυχρώ τα λεγόμενα του κ. Βασίλη Κουλαϊδή, γενικού γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος μόλις πριν από λίγες μέρες είχε δεσμευτεί δημοσίως ότι οι βάσεις θα ανακοινωθούν έως τις 25 του μήνα. Απέδειξε με αυτόν τον τρόπο για πολλοστή φορά την έλλειψη οργάνωσης αλλά και την ασυνεννοησία που επικρατεί ανάμεσα στα στελέχη του υπουργείου Παιδείας.
Το ζήτημα ανέδειξε και ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., επισημαίνοντας ότι η «παρωδία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζεται», ενώ για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχολίασε ότι «έχει καταρρίψει κάθε αρνητικό ρεκόρ στη διεξαγωγή και ολοκλήρωση των πανελλαδικών».
Οσον αφορά τα αίτια της καθυστέρησης, η κυρία Διαμαντοπούλου πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Απέδωσε την πρωτοφανή αργοπορία στο γεγονός ότι τα συναρμόδια υπουργεία άργησαν να καθορίσουν τον αριθμό των εισακτέων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, με αποτέλεσμα να πάει πίσω η διαδικασία της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα.
Βεβαίως, η 29η Αυγούστου αποτελεί μια πολύ βολική ημερομηνία για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αφού θα έχει ξεμπερδέψει με το επίμαχο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Είναι προφανές ότι η κυρία Διαμαντοπούλου δεν ήθελε να έχει δύο μέτωπα ανοιχτά: από τη μια, τη μεταρρύθμιση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και, από την άλλη, την ανακοίνωση των βάσεων, οι οποίες έχουν πάρει την κατηφόρα εξαιτίας των κακών επιδόσεων που σημείωσαν οι υποψήφιοι.
Με αλχημείες «λύνουν» τις προσλήψεις
Τα έφεραν από δω, τα έφεραν από κει στο υπουργείο Παιδείας και τελικά βρήκαν τη λύση στο πρόβλημα για να δικαιολογήσουν τις συνολικά 600 προσλήψεις σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που θα κάνουν για τη νέα σχολική χρονιά. Με ποιον τρόπο; «Μείωσαν» τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων από 11.000 που είναι στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, σε 6.000. Ετσι η υπουργός Παιδείας κατάφερε «να ταιριάξει» τα νούμερα, επικαλούμενη την αναλογία τού 1 προς 10 που ισχύει στον δημόσιο τομέα: για κάθε δέκα εκπαιδευτικούς που αποχωρούν από τις διδακτικές αίθουσες θα διορίζεται ένας.
Και επειδή είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον ένας εκπαιδευτικός να καλύψει το κενό που αφήνουν δέκα συνάδελφοί του με τη συνταξιοδότησή τους, η κυρία Διαμαντοπούλου παραδέχτηκε ότι «θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά» και επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι σε δασκάλους και καθηγητές, καλώντας τους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ως «καλοί καπετάνιοι στη φουρτούνα». Ανακοίνωσε ακόμη ότι τα ονόματα των εκπαιδευτικών που διορίζονται θα δημοσιευτούν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ η καταγραφή του συνόλου των λειτουργικών κενών θα ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο προτού χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, οπότε και θα διοριστούν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Οι εκπαιδευτικοί πάντως που θα επωμιστούν το βάρος να κρατήσουν όρθια τη δημόσια παιδεία, παρά τα χιλιάδες κενά, θα «λογοδοτούν» στο εξής, με απόφαση της υπουργού Παιδείας, στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος θα ελέγχει αν γίνεται ορθή διαχείριση του λιγοστού ανθρώπινου δυναμικού.
Εύη Πανταζοπούλου
ΠΗΓΗ: www.dimokratianews.gr