Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΟΚ: Έως και 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το νέο χαράτσι στα ακίνητα


 
Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ο Ευ. Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το υπουργικό κλήθηκε από τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρωζώνη. «Η έλλειψη οικονομικής διακυβέρνησης λειτουργεί ως καταλύτης. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα» υποστήριξε. Επιχείρησε ακόμη να πείσει ότι το έκτακτο υπουργικό: 


- Δεν έχει καμία σχέση με την επίσκεψη της τρόικας.
- Άλλα άλλαξαν το τοπίο. Είναι η στάση συγκεκριμένων κρατών μελών που πιέζουν με βάση τις δικές τους σκοπιμότητες είπε και φωτογράφισε Γερμανία και Φιλανδία.
-Στηλίτευσε τις φήμες περί χρεοκοπίας και αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
- Οι αγορές είναι ανεξέλεγκτες.

«Υπάρχει η περρισέουσα ατμόσφαιρα και πρέπει να δώσουμε απάντηση ως έθνος» συνέχισε στο σκεπτικό του και εστίασε στην ύφεση. Προκειμένου να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα επανέφερε τον στόχο της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα το 2012. Αναγνώρισε υστερήσεις 2,2 δις ευρώεξαιτίας αδυναμιών στον φορολογικό μηχανισμό. Δεν υπάρχει νέα επιβάρυνση τόνισε και μίλησε για μηχανισμό υποκατάστασης των μειωμένων αποδόσεων. Ανακοίνωσε έτσι ειδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για τα επόμενα δύο χρόνια. Περίπου 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μεσοσταθμικά. Από 0,50 σε υποβαθμισμένες περιοχές μέχρι 10 στα ακριβά προάστια της Αθήνας.
 
Είχε προηγηθεί κόντρα με τον Α. Λοβέρδο και τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Ο υπουργός Υγείας εγκάλεσε τον υπουργό Οικονομικών για πολιτική μπλόφας ενώ ο υπουργός ανάπτυξης ζήτησε συμμετοχή στις αποφάσεις. Ο υπουργός Οικονομικών σήλωσε το γάντι. "Όλοι τα ξέρετε όλα και όλοι μαζί αποδασίζουμε" απάντησε στην κριτική. Δεν απάντησε όμως στην επισήμανση του Κ. Σκανδαλίδη πως "είμαστε ενωμένοι απέναντι στον κίνδυνο, αλλά απομονωμένοι από την κοινωνία"!

Επιπλέον, ο υπουργός οικονομικών είπε πως ο προϋπολογισμός 2011-2012 θα ψηφιστεί έως τις 31 Οκτωβρίου, ότι το δημόσιο θα παρακρατήσει ένα μισθό από όλους τους αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του δημοσίου και ότι θα απευθύνει πρόσκληση συνεισφοράς στους εφοπλιστές.
 
Για όλα αυτά επικοινώνησαν με τον Α. Σαμαρά ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευ. Βενιζέλος, ζητώντας εθνική συστράτευση. Στο τραπέζι έπεσε και η επίσπευση ψήφισης του προϋπολογισμού. 
http://www.newpost.gr