Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Υποβάθμισε κατά μία κλίμακα, σε Α+, την Ιταλία και κατά δύο κλίμακες, σε ΑΑ-, την Ισπανία η Fitch - Προειδοποιεί για υποβάθμιση σε junk την Πορτογαλία - H κρίση χρέους εξαπλώνεται απειλητικά...

(upd2)Στην υποβάθμιση, κατά μια κλίμακα, σε Α+ από ΑΑ- προηγουμένως, της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Ταυτόχρονα ο οίκος υποβάθμισε, κατά δύο κλίμακες, σε ΑΑ- από ΑΑ+ προηγουμένως και την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστoληπτικής ικανότητας της Ισπανίας. Αρνητικό το outlook και για τις δύο χώρες. Tέλος, ο οίκος ανακοίνωσε ότι διατηρεί σε rating watch negative την αξιολόγηση της Πορτογαλίας, προειδοποιώντας ωστόσο τη χώρα ότι είναι πιθανή ή υποβάθμισή της στην κλίμακα junk.
Ιταλία
Ο οίκος υποβάθμισε από F1+ προηγουμένως σε F1 και την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Επιβεβαίνει την αξιολόγηση ΑΑΑ για το Country Ceiling.
Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση αυτή αντανακλά την ένταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό "σοκ" για την Ιταλία, της οποίας το προφίλ έχει απιδυναμωθεί.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, μια αξιόπιστη και συντονισμένη λύση στην κρίση χρέους είναι πολιτικά αλλά και τεχνικά πολύπλοκη και θα χρειαστεί χρόνο έως ότου τεθεί σε εφαρμογή και κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Στο μεσοδιάστημα, η κρίση έχει πλήξει σημαντικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Το υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους και οι ανάγκες για χρηματοδότηση σε συνδυασμό με τις περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης έχουν θέσει την Ιταλία ιδιαιτέρως ευάλωτη στο "σοκ" αυτό.
Το αρνητικό outlook αντανακλά τους κινδύνους που σχετίζονται με τυχόν περαιτέρω ένταση της κρίσης, καθώς και με την πιθανή "τρύπα" στον προϋπολογισμό της χώρας.
"Η αξιολόγηση της Ιταλίας σηματοδοτεί ότι είτε η ΕΚΤ, είτε EFSF/ΔΝΤ μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση κρίσης ρευστότητας στη χώρα".
Ο οίκος εκτιμά ότι οι ιταλικές τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαιά τους, προκειμένου να εναρμονιστούν με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ και να αντακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Ισπανία
Η Fitch επιβεβαιώνει την αξιολόγηση F1+ για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, καθως και την αξιολόγηση ΑΑΑ για το Country Ceiling.
Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά δύο παράγοντες:
- την ένταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους
- τους κινδύνους που εγείρει η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, με δεδομένες τις επιδόσεις του προϋπολογισμού αρκετών ισπανικών περιφερειών. Παράλληλα, ο οίκος ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της χώρας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, μια αξιόπιστη και συντονισμένη λύση στην κρίση χρέους είναι πολιτικά αλλά και τεχνικά πολύπλοκη και θα χρειαστεί χρόνο έως ότου τεθεί σε εφαρμογή και κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Στο μεσοδιάστημα, η κρίση έχει πλήξει σημαντικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Το υψηλό επίπεδο εξωτερικού δημοσίου χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος, καθλως η εύθραυστη ανάκαμψη της χώρας έχουν θέσει την Ισπανία ιδιαιτέρως ευάλωτη στο "σοκ" αυτό.
"Η αξιολόγηση της Ισπανίας σηματοδοτεί ότι είτε η ΕΚΤ, είτε EFSF/ΔΝΤ μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση κρίσης ρευστότητας στη χώρα".
Σύμφωνα με τον οίκο, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ισπανικού τραπεζικού κλάδου.

Πορτογαλία
Ο οίκος ανακοίνωσε ότι διατηρεί σε rating watch negative την αξιολόγηση BBB+ για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, καθώς και την αξιολόγηση F3 για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η αξιολόγηση ΑΑΑ για το Country Ceiling δεν επηρεάζεται.


www.bankingnews.gr