Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Πάγωσαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας

Εμμένει η ΝΔ στη μη συμμετοχή στελεχών της σε αυτή
Πάγωσαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας
Από τη συνάντηση της Κυριακής ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά
Αθήνα
Στην επιμονή του κ. Αντώνη Σαμαρά να μην συμμετάσχει κανένα στέλεχος του κόμματός του στην νέα κυβέρνηση, αποδίδουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί για την επιλογή του νέου πρωθυπουργού.

Παρά τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τα επιτελεία του ΠαΣοΚ και της Ν.Δ. ότι διατυπώνονται επιφυλάξεις για το πρόσωπο του κ. Λ. Παπαδήμου, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων «πάγωσαν» από το απόγευμα της Δευτέρας, επειδή τόσο ο κ. Γ. Παπανδρέου, όσο και ο κ. Παπαδήμος επισημαίνουν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η νέα κυβέρνηση θα εκπέμψει λάθος συμβολισμούς, αν στην σύνθεσή της περιληφθούν μόνο στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μη πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γ. Παπανδρέου στην τελευταία επικοινωνία του με τον κ. Σαμαρά, κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας και η επιλογή του νέου πρωθυπουργού, εφόσον ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν δεχθεί την συμμετοχή και δικών του συνεργατών σε ορισμένα υπουργεία. Λέγεται μάλιστα πως με την άποψη αυτή συντάσσεται και ο κ. Λ. Παπαδήμος και για τον λόγο αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει ότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί ότι θα είναι εκείνος ο νέος πρωθυπουργός.

Παρά την εμπλοκή στις διαβουλεύσεις πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες εξακολουθούν να εκφράζουν αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί και πάλι ασφυκτικές πιέσεις από αξιωματούχους της Ε.Ε. να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία του και θα αναγκαστεί τελικώς να υποχωρήσει και να δεχθεί την συμμετοχή στελεχών του στην νέα κυβέρνηση.
Εφόσον συμβεί αυτό, οι διαβουλεύσεις για το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα ξεκινήσουν και πάλι το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθούν εντός της ημέρας για να ανακοινωθεί και η πλήρης σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Πάντως τα επιτελεία και των δύο κομμάτων παρατηρούσαν το βράδυ της Δευτέρας ότι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία στο πρόσωπο του κ. Λ. Παπαδήμου έχουν μειωθεί σημαντικά, επειδή ο ίδιος ζητά από το ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ. ρητές δεσμεύσεις και εγγυήσεις για την απόλυτη στήριξή του στις επιλογές του, δικαίωμα στην επιλογή όλων των υπουργών που θα εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και επιμήκυνση του βίου της νέας κυβέρνησης μέχρις ότου ολοκληρωθεί η υλοποίηση όλων των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου, για τις οποίες ο ίδιος εκτιμά ότι η Βουλή δεν μπορεί να διαλυθεί πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος έκανε την ακόλουθη δήλωση : «Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά».
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=429051#.