Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Γραπτή δέσμευση από τα κόμματα ζητούν ΔΝΤ και Eurogroup

Δεν έχει εισαχθεί τίτλος
Νέο σοκ για την Ελλάδα και την εμπιστοσύνη που εκπέμπει πλέον στον κόσμο. Μετά τις γραπτές εγγυήσεις που ζήτησε η τρόικα από τον Βενιζέλο και τον Παπανδρέου τον Σεπτέμβριο τώρα μας ζητούν και νέες δεσμεύσεις, γραπτές κι αυτή τη φορά, για τα μέτρα που έρχονται. Σε μια νέα ωμή παρέμβαση του Γιούρογκρουπ ζητούνται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπογράψουν ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις: «Είμαι πεπεισμένη ότι θα πρέπει να ζητήσουμε από όλα τα κόμματα να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις και να το δηλώσουν αυτό γραπτώς καθώς και ότι θα ξεκινήσουν άμεσα την εφαρμογή τους και δεν θα περιμένουν τη διενέργεια εκλογών. Μόνο όταν θα έχουμε αυτή την εγγύηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ προσερχόμενη στη Σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Ανάλογη είναι και η εικόνα που έρχεται από το ΔΝΤ το οποίο διαρρέει ότι δεν αρκεί η συμφωνία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα.
“Δεν αρκεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα για την έναρξη των συζητήσεων για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αλλά θα πρέπει τα δύο κόμματα να δεσμευθούν εγγράφως ότι θα τηρήσουν τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Η δέσμευση αυτή θα γίνει με την υπογραφή συμφωνίας ότι και το ΠαΣοΚ και η ΝΔ θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα της 26η Οκτωβρίου. Η θέση αυτή του ΔΝΤ θα μεταφερθεί στην Αθήνα, αμέσως μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης“.
«Η καταβολή της έκτης δόσης θα αποφασιστεί αφού εκπληρωθούν οι όροι του προγράμματος» ξεκαθάρισε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε δε ξεκάθαρα ότι τόσο η κυβερνητική παράταξη όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να ακολουθήσουν το μοντέλο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και να συνυπογράψουν το νέο πρόγραμμα πριν διεξαχθούν εκλογές.
Θυμίζουμε ότι πριν δύο μήνες, Βενιζέλος και Παπανδρέου είχαν στείλε επιστολές – δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσουν τα πολύ σκληρά μέτρα του πολυνομοσχεδίου. Είχε γίνει σάλος τότε, οι επιστολές είχαν φτάσει και στη Βουλή και είχε αποκαλυφθεί ότι η κυβέρνηση δεν δεσμευόταν για τις εργασιακές συμβάσεις αλλά από μόνη της έφερε το θέμα προς ψήφιση, χωρίς η τρόικα να της το ζητήσει.
Τώρα, ακόμη μια φορά οι ξένοι ζητούν δεσμεύσεις σε… έγγραφο αλλά αυτή τη φορά είναι χειρότερο. Απειλούν με μπλοκάρισμα της 6ης δόσης αν δεν υπογράψουν όλα τα κόμματα για την πιστή τήρηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/308783/Default.aspx